Δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομίας στη Χιλή

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη, στο Σαντιάγκο της Χιλής σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδες νέων κατά τη διάρκεια νέας φοιτητικής διαδήλωσης. Η νέα μαζική διαδήλωση ακολούθησε την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο κράτος και τους φοιτητές για μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Τουλάχιστον 132 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός ανηλίκων, συνελήφθησαν στη διάρκεια συγκρούσεων, κατά τις οποίες η αστυνομία διέλυσε με αντλίες νερού και δακρυγόνα χιλιάδες φοιτητές που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία, τη διαδρομή της οποίας δεν είχαν εγκρίνει οι αρχές.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «σοβαρή διατάραξη της τάξης, καταστροφές και τραυματισμούς αστυνομικών», κυρίως με πέτρες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Οι αρχές του Σαντιάγκο είχαν εγκρίνει τη χθεσινή διαδήλωση, την 37η από την αρχή του κινήματος, αλλά σε μια διαδρομή στις δυτικές περιοχές της πρωτεύουσας, μακριά από τη μεγάλη λεωφόρο Λα Αλαμέδα, στην οποία ήθελαν να διαδηλώσουν οι φοιτητές.
Σποραδικά επεισόδια έφερναν αντιμέτωπους ως το απόγευμα αστυνομικούς και νέους σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο, γύρω από αυτοσχέδια οδοφράγματα με φλεγόμενα ελαστικά.
Οι φοιτητές κάλεσαν σε διαδήλωση μετά την κατάρρευση, το βράδυ της Τετάρτης, των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ενώσεις τους και την κυβέρνηση.
Ο διάλογος αυτός άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από πέντε μήνες κινητοποιήσεων των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών που ζητούν μια βαθιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ζητούν μια «αλλαγή μοντέλου» στο χιλιανό εκπαιδευτικό σύστημα των δύο ταχυτήτων, όπου ο δημόσιος τομέας δεν χρηματοδοτείται επαρκώς από τότε που το κράτος αποστασιοποιήθηκε απ' αυτόν στη δεκαετία του 1980, την εποχή της δικτατορίας.
Αναδημοσίευση από tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε