Με απεργίες, στάσεις και καταλήψεις κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων ενάντια στα μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με αιχμή τις εργασιακές σχέσεις. Απεργίες, κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και καταλήψεις περιλαμβάνονται στους τρόπους αντίδρασης.
Απεργία διαρκείας από τους εργαζόμενους σε Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία
Σε απεργία διαρκείας προχωρά από σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία (ΠΟΕΠΔΧΒ). Ουρές οχημάτων σχηματίζονται σε πρατήρια της Αττικής.
«Το σχέδιο νόμου που μας παραχωρεί, σαν να είμαστε αντικείμενα, στα αφεντικά της κυβέρνηση, πρέπει να αποσυρθεί. Αν δεν το καταλαβαίνει η κυβέρνηση, ας αποσυρθεί αυτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΠΔΧΒ και δηλώνει ότι σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, αποφάσισε να ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα.

Καταλήψεις και σήμερα
Συνεχίζονται και οι καταλήψεις κτιρίων από δημοσίους υπαλλήλους που αντιδρούν στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και στο νέο μισθολόγιο.
Από το πρωί ομάδα εργαζομένων έχει καταλάβει το τμήμα συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της οδού Κάνιγγος.
Κατάληψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών που βρίσκεται στη Β. Σοφίας 15 καθώς και το παράρτημά του που βρίσκεται στην οδό Ευαγγελιστρίας 2.

Στάση εργασίας από την ΠΟΕ - ΟΤΑ

Στάση εργασίας από τις 11.30 έως τη λήξη του ωραρίου θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν τις καταλήψεις δημοτικών κτηρίων, γκαράζ, δημαρχείων και των Χ.Υ.Τ.Α. όλης της χώρας.
Σε συλλαλητήριο κατεβαίνουν και οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την ΟΛΜΕ να έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (11:00 – 14:00) για την πρωινή βάρδια και 14:00 – 17:00) για την απογευματινή βάρδια). Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες θα πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί και την Πέμπτη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που έχει προγραμματιστεί στις 13:00 στα Προπύλαια.

Οι υπόλοιπες κινητοποιήσεις της εβδομάδας

Απεργούν σήμερα και την Τετάρτη οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ για την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει στάσεις εργασίας.
Την Πέμπτη σε στάση εργασίας 11:00 – 15:00 προχωρά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.), η οποία θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 11.30 στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.
Και η Π.Ο.Ε.-Υ.ΕΘ.Α. αποφάσισε στάση εργασίας την Παρασκευή από 07:00 – 10:00 και συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Πενθήμερη αποχή από 13 έως και 19 Οκτωβρίου προειδοποιούν ότι θα πραγματοποιήσουν από την Πέμπτη και οι δικηγόροι όλης της χώρας εάν δεν υπάρξει δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης, πως δεν θα μεταφερθεί δικαστική ύλη στους συμβολαιογράφους.
Τρεις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με ημερομηνία έναρξης τις 18 Οκτωβρίου, προκήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ). Ειδικότερα, οι τελωνειακοί θα απεργήσουν από την Τρίτη 18 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων.
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εφοριακοί υπάλληλοι. Οι ομοσπονδίες εφοριακών αποφάσισαν συγκεκριμένα ότι θα πραγματοποιήσουν δύο 48ωρες απεργίες, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου.
Σαρανταοκτάωρη απεργία στις 18 και 19 Οκτωβρίου και για τις τράπεζες, όπως  αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ.
Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, η μορφή και η διάρκεια των οποίων θα συγκεκριμενοποιηθεί κατά την αποψινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Γενική απεργία στις 19 Οκτώβρη – Πανϋπαλληλικό συλλαλητήριο το Σάββατο
Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την γενική πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.
Για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί πανϋπαλληλικό συλλαλητήριο στις 11:00 στο Σύνταγμα.

Θεσσαλονίκη

Σε κατάληψη των γραφείων της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, επί της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, προχώρησαν από τις 06.00 το πρωί οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, αλλά και για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Η κινητοποίηση θα λήξει στις 14.30 το μεσημέρι.
Κλειστά είναι σήμερα αρκετά δημαρχεία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εξαιτίας κατάληψης και στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Από νωρίς το πρωί, οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν γενική συνέλευση, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό το νέο δημαρχιακό μέγαρο. Η κατάληψη συνεχίζεται στα δημαρχεία Κορδελιού- Ευόσμου και Θερμαϊκού, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν σήμερα και οι εργαζόμενοι του δήμου Καλαμαριάς.
Υπό κατάληψη τελούν, επίσης, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Φοίνικα, καθώς και τα δημοτικά γκαράζ στους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου και Θερμαϊκού, ενώ κλειστός παραμένει ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.
Οι εργαζόμενοι όλων των δήμων θα συμμετάσχουν, από τις 11:30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιάς τους, στη στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει η ομοσπονδία τους και θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης.
Αναδημοσίευση από tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε