Ημέρα οργής με μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε δεκάδες άλλες πόλεις. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για 48ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη και δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Από τη σημερινή μεγαλειώδη κινητοποίηση δεν έλειψαν, ωστόσο, τα εκτεταμένα επεισόδια, με το κέντρο της πρωτεύουσας να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης. Η αστυνομία προχώρησε και πάλι σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, ενώ 15 άτομα τραυματίστηκαν. 

ΑΘΗΝΑ


9.30: Από νωρίς το πρωί στήθηκαν οι δυνάμεις της αστυνομίας στους δρόμους γύρω από τη Βουλη. Η βασ. Σοφίας είναι κλειστή ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στην είσοδο της Βουλής.
11:00: Στο Σύνταγμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή κομμάτι των  διαδηλωτών του ΠΑΜΕ ενώ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών παραμένει στην Ομόνοια. Έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο πεδίον του Αρεως ενώ έχει ξεκινήσει και η συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων στο Μουσείο
12:00: Η συγκέντρωση της Αθήνας είναι συγκλονιστική σε μαζικότητα και παλμό
Ατέλειωτο ποτάμι κόσμου στην Πατησίων, που είναι γεμάτη από την Πανεπιστημίου μέχρι το Πεδίο του Άρεως. Ξεχωριστό τόνο δίνουν τα ογκώδη μπλοκ της ΠΟΕ- ΟΤΑ. Στην 3ης Σεπτεμβρίου, που είναι επίσης ασφυκτικά γεμάτη, βρίσκονται εργαζόμενοι από το Υπουργείο εργασίας, το ΙΚΑ κ.α.
Εξαιρετικά μαζική και η συγκέντρωση του ΚΚΕ από την Ομόνοια μέχρι την πλατεία Κολοκοτρώνη, ενώ δυνάμεις του έχουν μαζευτεί και στο Σύνταγμα
12: 15: 3ης Σεπτεμβρίου. Συγκέντρωση χιλιάδων οδηγών ταξί. Κεντρικο σύνθημα ” Κατω η Χούντα του ΠΑΣΟΚ”.
Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στο Πεδίο του Άρεως, παρότι “ακουμπά” τους εκατοντάδες χιλιάδες των αγωνιζόμενων παραμένει άνευρη με χλιαρές τοποθετήσεις από την εξέδρα και κόσμο λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, “στενό πυρήνα” του επίσημου συνδικαλισμού.

12.36: Αυτό που συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει προηγούμενο. Όλοι οι δρόμοι είναι φρακαρισμένοι από κόσμο. Το Σύνταγμα έχει πλημμυρήσει ενώ τώρα ξεκινά η πορεία της ΓΣΕΕ από την Ιουλιανού. Όλα τα μαγαζιά έχουν κατεβάσει ρολά συμμετέχοντας στην απεργία
13:00: ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
Στη μεγαλύτερη διαδήλωση από τη μεταπολίτευση ο κόσμος συρρέει στο Σύνταγμα από όλα τα σημεία. Η Πανεπιστημίου και η Σταδίου είναι γεμάτες και όλοι ανηφορίζουν προς τη Βουλή που είναι ήδη περικυκλωμένη. Και η Πατησίων είναι γεμάτη καθώς η πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων έχει ξεκινήσει και επεκτείνεται. Ουσιαστικά όλες οι πορείες έχουν ενωθεί σε ένα ασύλληπτης μαζικότητας ποτάμι. Η μέρα θα είναι μεγάλη…
13:19: Ο κόσμος μένει ακινητοποιημένος καθώς οι δρόμοι και οι πλατείες αποδείχτηκαν πολή μικρές για να χωρέσει. Πατησιών, 3 Σεπτεμβρίου, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος είναι γεμάτες ενώ κόσμος υπάρχει σε όλα τα στενά. Η αστυνομία έχει παραταχθεί αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι σοβαρό. Ένα τεράστιο μπλοκ εργαζομένων στην εκπαίδευση βρίσκεται κοντά στα Χαυτεία.
13:45: Αρκετά μπλοκ σωματείων φτάνουν στο Σύνταγμα και προσπαθούν να ρήξουν το μεταλλικό φράχτη που φυλάει τη Βουλή. Ειδικά η ΠΟΕ- ΟΤΑ. Τα ΜΑΤ απαντούν με χημικά. Σε άλλο σημείο ομάδα με κράνη και παλούκια συνεπλάκη με το μπλοκ της εκπαίδευσης που προσπάθησε να τους αποτρέψει. Εργαζόμενοι από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς κατέληξαν τραυματισμέοι. Ο κόσμος σε όλη την πορεία προσπαθεί να απομονώσει τέτοιες ομάδες και είναι προετοιμασμένος για ενδεχόμενη προβοκάτσια και για επίθεση της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές συρρέουν στο Σύνταγμα από Σταδίου και Πανεπιστημίου.
14:30: Στο Σύνταγμα εισέρχεται το τεράστιο σε βροντερό μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. Η πορεία του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων συνεχίζει την διαδρομή προς το Σύνταγμα, ενώ πολυπληθή είναι και τα μπλοκ του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Το ΠΑΜΕ έχει αποχωρήσει και οι διαδηλωτές βρίσκονται σε όλα τα σημεία μπροστά από τη Βουλή και τον Άγνωστο Στρατιώτη. Σε διάφορα σημεία γίνονται μικρές συμπλοκές. Ωστόσο η αστυνομία δείχνει να προετοιμάζεται.
14:45: Εντονότερη η χρήση κρότου- λάμψης και χημικών σε συμπλοκές και ρήψη πετρών μπροστά στα λουλουδάδικα. Ωστόσο ο κόσμος δε φεύγει, χειροκροτά ειρωνικά και συνεχίζει… Εμείς υπενθυμίζουμε: Η οργανωμένη λαϊκή περιφρούρηση και αντιβία είναι νικηφόρα τακτική του κινήματος. Προσοχή στις αδιέξοδες ενέργειες και στην προβοκάτσια.
15:00: Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχειρούν να διαλύσουν την πορεία και να απωθήσουν τον κόσμο από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Επιθέσεις σε διαδηλωτές και εκτεταμμένη χρήση χημικών. Ο κόσμος δε δείχνει να αποχωρεί. Σχετική οπισθοχώρηση από το σημείο αλλά εκ νέου επανασυγκρότηση. Φαίνεται πεισμένος να μην διαλυθεί η πορεία όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Άλλωστε σε όλο το υπόλοιπο κέντρο οι αγωνιζόμενοι έχουν παραμείνει. Μαζικότατα μπλοκ εργαζομένων σε εκπαίδευση και υγεία στο τέλος της Σταδίου στην κάτω μεριά της πλατείας.
16:00: Η εικόνα την τελευταία ώρα παραμένει σχετικά ίδια. Η συντριπτική πλειονότητα των εκατοντάδων χιλιάδων που κατέβηκαν στο δρόμο παραμένει στο Σύνταγμα και σε όλους τους δρόμους μπροστά από τη Βουλή χωρίς να πτοείται από τα δακρυγόνα και τις κρότου λάμψης. Στην Αμαλίας, η αστυνομία προσπαθεί κατα καιρούς να διαλύσει τους συγκεντρωμένους οι οποίοι μάχονται για να διατηρήσουν τη θέση τους. Μέχρι στιγμής συνολικό σχέδιο εκκένωσης δεν έχει επιχειρηθεί και λόγω της αποφασιστικότητας του λαού. Υπάρχουν τραυματίες που περιθάλπτονται  απο την ομάδα ιατρικής βοήθειας.
18:45: Μετά από 2μιση ώρες συγκρούσεων με την αστυνομία ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έχουν αποχωρήσει.  Οι δυνάμεις των ΜΑΤ υλοποίησαν ένα σαφές σχέδιο εκκένωσης του χώρου μπροστά από η Βουλή και την πλατεία Συντάγματος, για το οποίο μάλιστα προείδοποίησαν από ντουντουκες. Αρκετός κόσμος έχει παραμείνει σε γύρω δρόμους ενώ συχνά ομάδες διαδηλωτών επιδιώκουν να επαναπροσεγγίσουν την οδό Αμαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας έχουν τραυματιστεί 15 αστυνομικοί. Αρκετοί τραυματίες ωστόσο υπάρχουν και από τη μεριά του κινήματος, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται στο ιατρείο στο Σύνταγμα. Επεισόδια λαμβάνουν χώρα στα Εξάρχεια γύρω από την πλατεία.
Πολύ ωραίοι χάρτες από την πυκνότητα των διαδηλωτών και φωτογραφίες εδώ: http://alepouda.blogspot.com/2011/10/19-2011.html
Φώτο από το ελικόπτερο του ΣΚΑΙ

Μερικές φώτο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


10:36: Το συντονιστικό μαθητών ΣΑΣΘ που πρόσκειται στο ΚΚΕ πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή πορεία στη Τσιμισκή, προς το άγαλμα Βενιζέλου όπου είναι η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
10.45: Στην Εγνατία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που ξεκίνησε από τη πλατεία Χημείου και κατευθύνεται προς το Αγ. Βενιζέλου προκειμένου να ενωθεί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
11:00 Ξεκινάει αυτή τη στιγμή η πορεία της Πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων που είχε συγκέντρωση στην Καμάρα και κατευθύνεται προς τη συγκέντρωση στο ΕΚΘ.
Πρώτες φώτο από alterthess
(Επειδή η ροή των ειδήσεων από την αθήνα είναι συνεχής, ρεπορτάζ από τις άλλες πόλεις θα ανέβει μετά το πέρας των διαδηλώσεων τους)
Αναδημοσίευση από edopolytexneio.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε