Να οργανώσουμε τώρα την αντίσταση στις επιθέσεις της κυβέρνησης


Με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό η ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, την ίδια στιγμή που προωθεί μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων και εντείνει τον ανταγωνισμό με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των ΑΟΖ εμπλέκοντας τη χώρα σε νέους πολεμικούς σχεδιασμούς. Η πανεργατική απεργία στις 18 Φλεβάρη ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του Βρούτση ήταν μια δυναμική απάντηση και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για τις μάχες του επόμενου διαστήματος, οι οποίες μπορούν να βάλουν φρένο στις πολιτικές της κυβέρνησης. 

Αυτή τη στιγμή, έχει κατατεθεί στη βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αποτελεί συνέχεια του νομοσχεδίου του Κατρούγκαλου. Το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται όχι για να «εξυγιάνει» το ασφαλιστικό σύστημα ,αλλά για να απαξιώσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Οι διατάξεις των προηγούμενων νόμων που περιλάμβαναν περικοπές στις συντάξεις θωρακίζονται, δρομολογείται η κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων, ενώ διατηρούνται τα υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 με 67 έτη. Η συμπλήρωση 40 χρόνων εργασίας που προβλέπεται για συνταξιοδότηση στα 62 καθίσταται ανέφικτη για την πλειοψηφία του λαού που δουλεύει υπό συνθήκες επισφάλειας και αβεβαιότητας. Η θεσμοθέτηση εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ συμβάλλει στον κατακερματισμό της κοινωνικής ασφάλισης και στην μετατροπή της σε ατομική ευθύνη. Πλέον, ο εργαζόμενος χωρίς την κρατική προστασία θα αναζητεί προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης για διασφαλίσει τους όρους της επιβίωσης του. Όλο αυτό το πλαίσιο, δημιουργεί ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Ακόμα, διατηρείται η λεηλασία που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (80 δις ευρώ) και μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές ως «επενδυτικό κίνητρο»

Απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι αντιστάσεις χρειάζεται να δυναμώσουν. Σε μια σειρά εργατικούς χώρους όπως στον τομέα της ενέργειας και τους συμβασιούχους ΟΑΕΔ , από την αρχή της χρονιάς υπήρξαν σημαντικές κινητοποιήσεις .Η απεργία στις 18 Φλεβάρη μπορεί να αποτελέσει τη δύναμη για τη συνέχεια και υπάρχει ανάγκη για νέες απεργίες για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και για να σταματήσουμε όλα τα σχέδια της κυβέρνησης. Στις 05/03 έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Υγεία ενώ στις 8 Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, μετά την επιτυχία της περσινής(για 1η φορά στην Ελλάδα) απεργίας, οργανώνουμε διαδηλώσεις με τις γυναίκες μπροστά. Η πάλη ενάντια στον σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης και συνδέεται άμεσα με την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση. Οι εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο με τις γυναίκες στην 1η γραμμή δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη των γυναικών να παίζουν καθοριστικό ρόλο στους αγώνες.

Βασική πτυχή των επιθέσεων της ΝΔ από την πρώτη στιγμή της εκλογής της αποτελεί η επίθεση στην παιδεία. Μέσα στο Γενάρη ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που περιλάμβανε την αξιολόγηση των ιδρυμάτων αλλά και την ισοτίμηση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με τους τίτλους των ιδιωτικών κολλεγίων. Προβλέπει τη συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), μιας “ανεξάρτητης” αρχής με υπερεξουσίες από την αξιολόγηση των σχολών μέχρι τη χρηματοδότηση, την ίδρυση και την κατάργηση τμημάτων. Ένας φορέας έξω και πάνω από το πανεπιστήμιο που θα κόβει και θα ράβει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενώ τα ιδρύματα αδυνατούν να καλύψουν βασικά λειτουργικά έξοδα, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, μέσω της ίδρυσης της ΕΘΑΑΕ, είναι να βάλει υπό αμφισβήτηση το 20% της χρηματοδότησης. Θα κατανέμεται με κριτήριο «τα μαθησιακά αποτελέσματα, τα επιδιωκόμενα προσόντα και τη ζήτησή τους στην αγορά εργασίας» καθώς και «την πορεία επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων». Κριτήριο αποτελεί ,επίσης, η αναλογία εισερχόμενων-αποφοίτων, δηλαδή η “δημοφιλία” της σχολής – φαινόμενο που γνωρίζουμε ότι επηρεάζεται από τις πιέσεις για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, ειδικά σε περιόδους κρίσης, λιτότητας και οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών να στηρίξουν το κόστος σπουδών. Με άλλα λόγια, επιστημονικά αντικείμενα που δεν είναι κερδοφόρα για την αγορά, όπως οι ανθρωπιστικές σπουδές, θα οδηγηθούν στην υποχρηματοδότηση. Αλλά και με κριτήρια που δεν έχουν να κάνουν αμιγώς με την αγορά, διαμορφώνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: «η αριθμητική επάρκεια του προσωπικού» και «η ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως οι διοικητικές υπηρεσίες, οι βιβλιοθήκες και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας», σε ένα σύστημα Παιδείας που υποφέρει από υποχρηματοδότηση, σημαίνουν ότι οι σχολές που δεν παρέχουν αρκετά θα παίρνουν ακόμα λιγότερα χρήματα και θα πέσουν σε φαύλο κύκλο. Η εναλλακτική που απομένει στα ιδρύματα είναι να αναθέσουν τη μέριμνα σε ιδιώτες, πράγμα που άλλωστε έχει ήδη αρχίσει με την καθαριότητα, catering στις λέσχες κλπ. Συμπερασματικά, το 20% των χρημάτων που προορίζονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δε θα μοιράζεται σε όλες τις σχολές ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά θα μοιράζεται σαν μπόνους ανταγωνιστικότητας μόνο σε κάποιες από αυτές. Για το υπόλοιπο 80% τα κριτήρια είναι επίσης πολλά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν. Πρόκειται για «αντικειμενικά» κριτήρια όπως ο αριθμός των εγγεγραμμένων, η γεωγραφική διασπορά, το κόστος ανά φοιτητή, η διάρκεια σπουδών κλπ, που όμως δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα επηρεάζουν τη χρηματοδότηση. Με δεδομένη την πρόθεση να θεσπιστούν και οι διαγραφές φοιτητών, και το κριτήριο των «εγγεγραμμένων» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μοχλός για την ταχύτερη εφαρμογή τους. Άλλωστε το ίδιο νομοσχέδιο καταργεί πάνω από 40 τμήματα που είχαν ιδρυθεί το 2018 και 2019 με τις συγχωνεύσεις!


Το φοιτητικό κίνημα τους προηγούμενους μήνες συγκρούστηκε με τα σχέδια του Υπουργείου αναγκάζοντας την Κεραμέως να μεταθέτει την ψήφιση των νόμων και να τους καταθέτει αποσπασματικά. Με μαζικές καταλήψεις μπορούμε να τα ανατρέψουμε! Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές που βγήκαν στον δρόμο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζει η Κεραμέως και επηρεάζουν και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (πχ βάση του 10, τράπεζες θεμάτων).

Πλάι σε όλα τα παραπάνω, έχουμε να κάνουμε με μια ανοιχτά ρατσιστική κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ ετοιμάζει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα για να στοιβάξει τους πρόσφυγες ενώ σχεδιάζει ακόμα και την κατασκευή πλωτού φράγματος στο Αιγαίο για να εμποδίζει τους πρόσφυγες να προσεγγίζουν τα νησιά. Συγχρόνως, εντείνει τη φύλαξη των συνόρων ενώ αυξάνει τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις. Η ισλαμοφοβία σε συνδυασμό με το ξέπλυμα των ναζί αποτελούν το καλύτερο έναυσμα για τις ρατσιστικές επιθέσεις επιτροπών «αγανακτισμένων πολιτών» και δεξιών Δημάρχων εναντίον ανήλικων προσφυγόπουλων. Να παλέψουμε μαζί με τους πρόσφυγες για ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη για όλους, πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στις 21 Μάρτη διαδηλώνουμε σε όλο τον κόσμο ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο. Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής να οδηγείται προς το τέλος, να μην αφήσουμε να αθωωθεί η εγκληματική συμμορία, όπως ξεδιάντροπα πρότεινε η εισαγγελέας Αδ.Οικονόμου. Το κίνημα, όπως επέβαλε την έναρξη της δίκης, μπορεί να επιβάλει την καταδίκη των ναζί δολοφόνων κόντρα στη συγκάλυψη που τους παρέχουν οι κρατικοί μηχανισμοί.

Όλοι/όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, την Τετάρτη 4 Μαρτίου ,στις 2μμ, στην αίθουσα του 1ου έτους!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η προβληματική στάση της ΠΚΣ στον αγώνα για στήριξη του ΕΣΥ