Η προβληματική στάση της ΠΚΣ στον αγώνα για στήριξη του ΕΣΥ

Η παγίδα της εθελοντικής εργασίας


Στις 31/4 κυκλοφόρησε άρθρο της Πανσπουδαστικής ΚΣ Ιατρικής Ιωαννίνων στο 902.gr με τίτλο Καταγγελία για τηστάση των δυνάμεων των ΕΑΑΚ.  Το άρθρο επιχειρεί μια κριτική στα ΕΑΑΚ για τη στάση μας όσον αφορά το κάλεσμα της ΚΝΕ σε εθελοντική εργασία στους φοιτητές Ιατρικής. Η κριτική μέσω  νοητικών αλμάτων καταλήγει στην διαπίστωση ότι κάνουμε την χάρη στην κυβέρνηση ,σκύβουμε το κεφάλι και αρκούμαστε σε «αγωνιστική» συμμόρφωση με τους επιβαλλόμενους κανόνες.
Η ΠΚΣ χωρίς να αναμετράται με τις πραγματικές απόψεις του σχήματος μας προσπαθεί μέσω της κατασκευής ενός ψεύτικου ιδεολογικού αντιπάλου να στηρίξει την επιχειρηματολογία της. Έτσι διαβάζουμε
 “Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι του σχήματος ΕΑΑΚ, στα Γιάννενα και Πανελλαδικά, βάζουν εμπόδια στην πρωτοβουλία αυτή καταψηφίζοντάς την και καλούν τους φοιτητές να αγωνιστούν…. από το σπίτι, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην Κυβέρνηση να προμοτάρει την υποκριτική “αλληλεγγύη” που εκφράζεται με χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια και stories στο instagram όλων εκείνων που τσάκισαν τη δημόσια υγεία.’’
Αντίθετα από αυτά που μας καταλογίζει η ΠΚΣ ,έχουμε τονίσει και στις τοποθετήσεις μας στο ΔΣ αλλά και στο τελευταίο μας κείμενο «Η υγεία μας πάνω από τα κέρδη τους» ότι δεν σταματάμε εν μέσω πανδημίας να συγκρουόμαστε με τις πολιτικές του συστήματος που αδιαφορεί για τις ζωές μας. Παλεύουμε ενάντια στην  υποχώρηση στον ατομικισμό ή και σε λογικές όπως «θα λογαριαστούμε μετά αλλά τώρα δεν είναι ώρα για αγώνες». Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της βομβαρδίζοντας την κοινή γνώμη με τα περιστατικά «ανευθυνότητας» πολιτών ,ενώ σχολιάσαμε πως
”Την ίδια ώρα, που το μένουμε σπίτι είναι πανάκεια για το κράτος , επικρατεί η πλήρης αδιαφορία για όσους μένουν συνωστισμένοι με πολλά άτομα σε μικρά σπίτια και κοντέινερ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας, για εκείνους που μένουν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και δεν μπορούν να απομονωθούν σε άλλο δωμάτιο και για όσους/ες είναι άστεγοι.”
Με βάση την λογική της ΠΚΣ η αντίθεση με την εθελοντική εργασία σημαίνει κάλεσμα σε διακοπή των αγώνων!
Στη συνέχεια οι σύντροφοι της ΠΚΣ αναφέρουν
“Αλήθεια μήπως τα εργατικά σωματεία που οργάνωσαν την αλληλεγγύη στο Μάτι και στη Μάνδρα, συμβάλλοντας στην επιβίωση λαϊκών οικογενειών έπρεπε να κάτσουν σπίτι μην τυχόν και τους κατηγορήσουν ότι προωθούν την πολιτική της κυβέρνησης για υποκατάσταση των εργαζομένων με τον εθελοντισμό; Ή μήπως να ζητήσουμε να στείλουν πίσω τους Κουβανούς γιατρούς και τις αποστολές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ιταλία, καταγγέλλοντας ότι υπονομεύουν τις προσλήψεις;”
Συμφωνούμε ότι οι εθελοντικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων αποδεικνύουν έμπρακτα την ταξική αλληλεγγύη τους . Προφανώς διαχωρίζουμε την εθελοντική εργασία των πολιτών με σκοπό την αλληλοβοήθεια από την κρατική προώθηση της εθελοντικής εργασίας . Βρίσκουμε πολύ θετικό το ότι παρόλο που οι συνθήκες για όλους είναι δύσκολες και παρά την τρομοϋστερία που προωθούν τα ΜΜΕ , τα κοινωνικά αντανακλαστικά έχουν οξυνθεί και σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας έχουν συγκροτηθεί πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς όσους πλήττονται περισσότερο αυτή την περίοδο. Εξάλλου δεν διαφωνήσαμε συνολικά με το ενδεχόμενο έμπρακτης βοήθειας από μέρους μας, αλλά είναι παράλογο αυτή τη στιγμή να πιστεύει η ΠΚΣ ότι ένας φοιτητής μπορεί να προσφέρει πραγματικά και μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες.
Γράψαμε χαρακτηριστικά
“Αν χρειαστεί θα συμβάλλουμε και έμπρακτα όπως μπορούμε στη συνολική μάχη των υγειονομικών έναντι της πανδημίας, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας με οργανωμένο τρόπο μέσω των ΦΣ, εάν και εφόσον υπάρξει σχετική έκκληση από τα σωματεία των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης, εάν και εφόσον υπάρχει όλος ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός και έχουν καλυφθεί όλα τα κενά στο ΕΣΥ. Και αυτό γιατί από την μία δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε την ήδη υπέρμετρη προσπάθεια των συναδέλφων μας στα νοσοκομεία και από την άλλη γιατί θεωρούμε βασική προϋπόθεση για να σωθούν ζωές το κράτος να αναλάβει έστω και την ύστατη στιγμή τις ευθύνες του.”


Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης που εκμεταλλεύεται χυδαία τα αλτρουιστικά αισθήματα φοιτητών και εργαζομένων προωθώντας την εθελοντική εργασία. Όπως σωστά αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ
Η κυβέρνηση και το αστικό κράτος επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη διάθεση για προσφορά του κάθε νέου γιατρού, με στόχο να τους κάνουνε να συμβιβαστούν με την άσχημη κατάσταση στη δημόσια υγεία. Να παρουσιάζουν την διαχρονική υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και την εμπορευματοποίηση ως αναπόφευκτα φαινόμενα.
Η έλλειψη κρατικής μέριμνας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από εθελοντικές πρωτοβουλίες φοιτητών .Είναι σημαντικό η αριστερά να πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της προάσπισης της δημόσιας υγείας των εργαζομένων χωρίς να γίνεται ουρά της αστικής τάξης και της κυβέρνησης της .Θεωρούμε πως ο πιο βασικός τρόπος να προσφέρουμε σε αυτές τις συνθήκες στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στους γιατρούς-νοσηλευτές που μάχονται στα όρια της εξάντλησης, είναι η πλήρης στήριξη του αγώνα των Υγειονομικών για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, εφοδιασμό με όλον τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, τεστ για τον CoVid-19. Σε αυτήν τη βάση στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον χώρο της υγείας στις 7 Απριλίου και καλούμε όλους τους φοιτητές στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου την ώρα που θα ανακοινωθεί η συγκέντρωση.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)