Η υγεία μας πάνω από τα κέρδη τους

Η αντίσταση στον καιρό της Πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοιού συνιστά τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν χάσει την ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν μολυνθεί Τα συστήματα υγείας καταρρέουν το ένα μετά το άλλο σε μια αλυσιδωτή αντίδραση. Ο κορωνοιός αναδεικνύει τα αδιέξοδα και εν τέλει την παρακμή του συστήματος . Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κυβερνήσεις ακόμη και τώρα σπεύδουν να σώσουν τις επιχειρήσεις , προσέχουν ελάχιστα τις συμβουλές του ΠΟΥ και αδιαφορούν για χιλιάδες εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας . 


Πως προέκυψε ο CoVid-19 ; 
Ο κορονοϊός 2019-nCoV (Covid-19) εμφανίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 στην Ουχάν της Κίνας. Οι επιστήμονες εντοπίζουν την εμφάνιση της νόσου αλλά και γενικότερα την αυξημένη ευαλωτότητα της ανθρωπότητας στις επιδημίες (όπως Η1Ν1, Ebola, Zika) , στο ρήγμα που έχει επέλθει μεταξύ των βιομηχανοποιημένων κοινωνιών και των οικοσυστημάτων . Η ακραία βιομηχανοποίηση της τροφής , η εντατική γεωργία και η αποψίλωση των δασών δημιουργεί νέους πιο επιθετικούς και μεταδοτικούς ιούς . Την στιγμή που θρηνούμε χιλιάδες θύματα από τον κορωνοιό , η κυβέρνηση Τραμπ απαλλάσσει τις εξορυκτικές βιομηχανίες από κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος , γεγονός που επιτείνει την καταστροφή των οικοσυστημάτων , άρα και τον κίνδυνο εμφάνισης νέων ασθενειών . 

Γιατί δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία; 
Η εύρεση κατάλληλης θεραπείας και εμβολίου για τον Covid-19 είναι μία χρονοβόρα διαδικασία όχι τόσο λόγω των φραγμών που θέτει η επιστήμη αλλά λόγω της ατομικής ιδιοκτησίας των πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκου . Το φάρμακο , που θα έπρεπε να είναι ένα δημόσιο αγαθό προσβάσιμο σε όλους , εντάσσεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια . Οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι γνωστές για την υπερτιμολόγηση των προϊόντων τους ( φάρμακο για τον HIV αυξήθηκε σε μία νύκτα από τα 13,5 δολάρια στα 750 δολάρια το χάπι ) και την δωροδόκηση ιατρών για την προώθησή τους . Tο τι φάρμακο θα παραχθεί και το πού θα κατευθυνθούν οι έρευνες εξαρτάται από τους κανόνες της αγοράς . Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν την εξάπλωση της νόσου πέρα από την Κίνα , οι φαρμακευτικές εταιρίες ήταν απρόθυμες να εργαστούν για την δημιουργία εμβολίου , γιατί δεν θα απέφερε στις ίδιες κέρδη . Το ίδιο είχε συμβεί και με την έρευνα γύρω από τον ιό Έμπολα , η οποία ξεκίνησε μόνο όταν αυτός διαδόθηκε στην Ευρώπη το 2014 . Δεκάδες πανεπιστημιακές έρευνες μένουν στο κενό επειδή δεν χρηματοδοτούνται , κάθε εξέλιξη γύρω από την έρευνα που συμβαίνει σε μια εταιρία αποτελεί εμπορικό μυστικό , με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας να μην επιτρέπουν σε επιστήμονες άλλων εταιριών να εφαρμόσουν την παραγόμενη γνώση. Μας λένε πως ο ανταγωνισμός είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει σε πιο γρήγορα και καλύτερα προϊόντα . Στην πραγματικότητα αφαιρεί την δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων και υπονομεύει στο βωμό του κέρδους τόσο την παραγωγή αποτελεσματικών φαρμάκων και εμβολίων , όσο και τη διάθεσή τους στον κόσμο που τα χρειάζεται .



Τι επιθετικά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ; 
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να μην παίρνει κανένα επιθετικό μέτρο για να προστατεύσει τον κόσμο από την πανδημία. Η 10ετής πιστή εφαρμογή των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ έχει οδηγήσει σε πλήρη υποβάθμιση τη λειτουργία των νοσοκομείων με τις ελλείψεις να είναι τραγικές, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό, αναλώσιμα , κλίνες. Τα συνολικά κενά ανέρχονται σε 30.000 προσωπικό , με τις δαπάνες του κρατικού ετήσιου προϋπολογισμού για την υγεία να έχουν μειωθεί κατά 50% από το 2010 . Η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που προωθεί από την αρχή της νέας θητείας της δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αποδώσει τιμή σε αυτό που δεν έχει τιμή, στην υγεία των ανθρώπων . Το μόνο που ενδιαφέρει πραγματικά τη ΝΔ είναι τα κέρδη των μεγαλοϊδιοκτητών της Ιδιωτικής Υγείας και όχι η υγεία της κοινωνικής πλειοψηφίας . Ας μην ξεχνάμε επίσης τα όσα δήλωνε ο Άδωνις το 2014 που απαιτούσε τα εύσημα για τις απολύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων να αποδοθούν σε αυτόν και όχι την Τρόικα, καθώς και τους Παπαδημητρίου, Πορτοσάλτε που έλεγαν ότι τα νοσοκομεία θέλουν γκρέμισμα. Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων επιλέγει να χρησιμοποιήσει κυρίως το χαρτί της ατομικής ευθύνης . Με αυτό τον τρόπο η ενδεχόμενη εκτροπή της επιδημίας σε νούμερα που βλέπουμε στην Ιταλία θα αποδοθεί στην ανευθυνότητα μερικών συμπολιτών μας . 

Εθελοντική εργασία 
Στο παραμύθι περί «ατομικής ευθύνης» έρχεται να προστεθεί και η έκκληση του υπουργείου για εθελοντική εργασία καλυμμένη από το αφήγημα του ηθικού καθήκοντος: “θα δουλεύεις μεν απλήρωτος, αλλά οφείλεις να το κάνεις για να ελαφρύνεις τους συναδέλφους σου, και το σύστημα υγείας που καταρρέει”. Θεωρούμε πως ο πιο βασικός τρόπος να προσφέρουμε σε αυτές τις συνθήκες στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στους γιατρούς-νοσηλευτές που μάχονται στα όρια της εξάντλησης, είναι η πλήρης στήριξη του αγώνα των Υγειονομικών για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, εφοδιασμό με όλον τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, τεστ για τον CoVid-19 . Αν χρειαστεί θα συμβάλλουμε και έμπρακτα όπως μπορούμε στη συνολική μάχη των υγειονομικών έναντι της πανδημίας, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας με οργανωμένο τρόπο μέσω των ΦΣ, εάν και εφόσον υπάρξει σχετική έκκληση από τα σωματεία των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης, εάν και εφόσον υπάρχει όλος ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός και έχουν καλυφθεί όλα τα κενά στο ΕΣΥ. Και αυτό γιατί από την μία δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε την ήδη υπέρμετρη προσπάθεια των συναδέλφων μας στα νοσοκομεία και από την άλλη γιατί θεωρούμε βασική προϋπόθεση για να σωθούν ζωές το κράτος να αναλάβει έστω και την ύστατη στιγμή τις ευθύνες του. 

Πόσο θωρακισμένο είναι το ΕΣΥ ; 
Οι εργαζόμενοι στην Υγεία είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού . Μέχρι τώρα έχουν ήδη θρηνήσει ένα νεκρό , δεκάδες εργαζόμενες νοσούν από τον ιό , τουλάχιστον 400 είναι επίσημα σε καραντίνα και πάνω από 3000 υγειονομικοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες . Παρόλα αυτά συνεχίζουν να δουλεύουν. Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποφασίζει να σταματήσει η ιχνηλάτηση μεταξύ των εργαζομένων των νοσοκομείων, και ο κατ’ οίκον περιορισμός για όσους υγειονομικούς εκτείθενται στον ιό να μειωθεί σε μία εβδομάδα αντί για δύο που είναι για όλους τους υπόλοιπους εκτεθειμένους. Προτρέπει τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν αν εμφανίσουν ήπια συμπτώματα και βγάζει οδηγίες για τη χρήση ατομικού εξοπλισμού προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων αντί να δεσμευτεί για την παροχή πλήρων προστατευτικών μέσων . Καθημερινά βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καταγγελίες από εργαζόμενους των νοσοκομείων ότι οι διοικήσεις και το Υπουργείο Υγείας τους αντιμετωπίζουν ως «αναλώσιμους». Εξοντωτικά ωράρια 10ωρα και 14ωρα, με τους εργαζόμενους να φτάνουν στα όρια της αντοχής τους και να καταρρέουν και απλήρωτες εργαζόμενες, όπως οι καθαρίστριες στο Έλενα και το Αγλαϊα Κυριακού. Την ώρα που ο Κικίλιας αρνείται να συναντηθεί με τους υγειονομικούς , όπως έγινε στις 19 Μάρτη με την αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ , αυτό που προσφέρει στους εργαζόμενους είναι τζάμπα καφέδες από τα Everest. 



Οι εργαζόμενοι πληρώνουν για την κρίση του κορωνοϊού 
Είναι ξεκάθαρο πως κυβέρνηση θέλει τους εργαζόμενους να πληρώσουν γι’ αυτήν την κρίση. Τα πενιχρά επιδόματα σε όσους δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους , ενώ πολλοί εργαζόμενοι δούλευαν μαύρα και ανασφάλιστα και θα βρεθούν χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση τους επόμενους μήνες . Ήδη μέσα σε λίγες μόλις μέρες οι απολύσεις έφτασαν τις 40.000 . Με πρόσχημα την κρισιμότητα της περιόδου, τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα αυξάνοντας το ωράριο , ενώ πολλές μεγάλες επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο (τηλεφωνικά κέντρα κ.α.) συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά . Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρευνα αποδεικνύει ότι το 32% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα έχει καταγγείλει τα λιγοστά ή και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έχει πάρει η εργοδοσία. Η κατάργηση του ωραρίου και η εργασία από το σπίτι , που κανονικοποιεί την ευέλικτη εργασία, τα μέτρα για ελάφρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων, η κατάργηση των υποχρεωτικών αδειών, και οι απολύσεις, καθιστούν σαφές ότι οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι και από τον ιό και από την εργοδοσία. Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι σχεδιάζουν να καταθέσουν προς ψήφιση, εν μέσω καραντίνας , το νομοσχέδιο απαγόρευσης διαδηλώσεων το οποίο ετοίμαζαν από καιρό .

Στέρηση της ελεύθερης μετακίνησης στην χώρα 
Ένα άλλο μέτρο στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας . Μην έχοντας εξαντλήσει όλα τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ενώ στην πράξη χιλιάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να κυκλοφορούν για να πάνε στις δουλειές τους περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών . Η κυβέρνηση με την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας προσπαθεί να διώξει από πάνω της τις ευθύνες για τους νεκρούς που φέρνει η δική της εγκληματική πολιτική. Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ψέματα όπως η υποτιθέμενη «μαζική φυγή από τα διόδια», ενώ η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απλών ανθρώπων, παίρνει στα σοβαρά όλα τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης από την πανδημία . Στην προσπάθεια να περιορίσουν τις αντιδράσεις για την εγκληματική πολιτική τους, τόσο για την καταπολέμηση της πανδημίας όσο και για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που από κοινού με τους εργοδότες έχουν βάλει μπροστά θέλουν να απαγορεύσουν στα μέλη των σωματείων να παρεμβαίνουν στους χώρους εργασίας ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, για καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, για συλλογικές αντιδράσεις . 



Εκκένωση των φοιτητικών εστιών 
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβεβλημένη -και αποδεικνύοντας ότι η υγεία μας δεν είναι ο λόγος που παρθηκε αυτό το μέτρο- , ήρθε και η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας με την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει λεφτά για να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα δωμάτιά τους. Ενδεικτικά στην προσπάθεια να διώξουν τους φοιτητές από τις εστίες της Κομοτηνής κόβουν το ρεύμα και το νερό ενώ ο πρύτανης επιδεικτικά  λέει στους οικότροφους να βρουν κατάλυμα αστέγων να μείνουν.Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους: 
•Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης 
• Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ)
 •Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες 
• Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση 
• Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ) 
Το κράτος βλέπει τους οικότροφους ως «βάρος» και «κόστος» και αποποιείται τις ευθύνες του αντί να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς. Υποχρεώνει τον κόσμο να μένει σπίτι , ξεχνώντας ότι για τους εστιακούς, οι εστίες είναι το σπίτι τους. 

Οι αόρατοι/ες για το κράτος 
Την ίδια ώρα, που το μένουμε σπίτι είναι πανάκεια για το κράτος , επκρατεί η πλήρης αδιαφορία για όσους μένουν συνωστισμένοι με πολλά άτομα σε μικρά σπίτια και κοντέινερ, για εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας, για εκείνους που μένουν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και δεν μπορούν να απομονωθούν σε άλλο δωμάτιο και για όσες είναι άστεγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο η γραμμή για τα περιστατικά έμφυλης βίας από την ημέρα που άρχισε η καραντίνα δέχτηκε 30% περισσότερα τηλεφωνήματα.Επίσης, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία είναι στοιβαγμένοι οι πρόσφυγες σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής εξακολουθούν να λειτουργούν . Οι ρατσιστικές πολιτικές της μη εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και της διακοπής της χορήγησης ΑΜΚΑ τους αποκλείει από την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης . Επιβάλλεται πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν άμεσα με ασφάλεια σε άδεια σπίτια και σε ξενοδοχεία μέσα στις πόλεις και να τους παρέχεται πλήρης πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Να μην μετατραπούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε υγειονομικές βόμβες και τελικά σε εκατόμβες νεκρών. Το παράδειγμα δείχνουν οι φυλακισμένες/οι οι οποίες αγωνίστηκαν και πέτυχαν την αποσυμφόρηση των φυλακών ,ως αντίμετρο για τον κορωνοϊό , την οποία δικαιούνταν βάση της ισχύουσας νομοθεσίας.



Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν υγεία στο ύψος των αναγκών μας. Όχι τώρα. ΧΘΕΣ! 
Η απαίτηση για μαζικές προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, είναι μάχη για όλο το εργατικό κίνημα. Οι 2000 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Χρειαζόμαστε πολλές περισσότερες και όχι μόνο για μερικούς μήνες αλλά ως μόνιμο προσωπικό. Ταυτόχρονα πρέπει να απαιτήσουμε την κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και των διαγνωστικών κέντρων κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις από το κράτος όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση , που χαρίζει 30 εκατομμύρια στους κλινικάρχες . Η πανδημία του κορωνοϊού αποκαλύπτει διεθνώς την οργανική ανικανότητα του καπιταλισμού να προστατέψει τη δημόσια υγεία . Είναι κρίσιμο ΣΗΜΕΡΑ και όχι μόνο μετά την κρίση , να παλέψουμε εμείς για την προστασία της, για να αποτρέψουμε μια άμεση επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης μας αλλά και για να ανατρέψουμε τους λόγους που οδηγούν σε αυτήν .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η προβληματική στάση της ΠΚΣ στον αγώνα για στήριξη του ΕΣΥ