1η Μάη - Δεν είναι αργία ,είναι απεργία


Η Πρωτομαγιά είναι μία σημαντική στιγμή στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος μιας και  άνοιξε τον δρόμο για την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας σε πολλές χώρες του πλανήτη. Αποδεικνύει την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τις ορέξεις των καπιταλιστών που στοχεύουν στην διαιώνιση και την επέκταση της εξαθλίωσης των εργαζόμενων μαζών. Η όποια διαφοροποίηση στο βιοτικό επίπεδο( δημόσια υγεία και παιδεία , εργατικά δικαιώματα κλπ)  από το 1886 συνδέεται άμεσα με τις μαχητικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης όλα αυτά τα χρόνια .

Σήμερα 134 χρόνια μετά η μεγάλη πρόοδος στην τεχνολογία , η απελευθέρωση γνώσης και οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες  δεν συμβαδίζουν με το επίπεδο της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης . Η κοινωνική ανισότητα σε όλο τον πλανήτη αυξάνεται , αφού το μεγαλύτερο προϊόν της παραγωγής υφαρπάζεται από την αστική τάξη . Με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού οι συνθήκες εργασίες έχουν χειροτερεύσει και το κράτος πρόνοιας έχει συρρικνωθεί . Η παγκόσμια κρίση του 2008 δεν μπλόκαρε αυτή την πραγματικότητα αντ’ αυτού αποτέλεσε ευκαιρία για κάποιους να αυξήσουν τα πλούτη τους .

Η πανδημία του κορωνοιού αποκάλυψε την αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του κόσμου. Όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικές τους οδήγησαν στην απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας . Τώρα έρχονται να καπηλευτούν τις προσπάθειες των εργαζομένων στην υγεία , στην διανομή τροφίμων καθώς και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί , για να σουλουπώσουν το προσωπείο τους. Προσπαθούν να καρπωθούν την καλή πορεία που έχει πάρει η πανδημία στην Ελλάδα την ίδια στιγμή που αδιαφορούν για ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι πρόσφυγες ,οι φυλακισμένοι , οι άστεγοι , την ίδια στιγμή που χαρίζουν εκατομμύρια στα ΜΜΕ για να αναπαράγουν την προπαγάνδα τους , που δίνουν το πράσινο φως στην εργοδοσία να απολύει εργαζόμενους κατά το δοκούν και να μειώνει τους μισθούς στα όρια της φτώχειας . Προσπαθούν να εντάξουν το κλίμα αλληλεγγύης των εργαζομένων στην αφήγηση της κοινής εθνικής προσπάθειας όλων μας ενάντια στον ‘’αόρατο’’ εχθρό ενώ οι ίδιοι δεν πράττουν ούτε τα απαραίτητα.

Η επόμενη μέρα θα μας βρει αντιμέτωπους με μία πιο σκληρή εργασιακή πραγματικότητα . Ήδη εκατομμύρια εργαζομένων έχουν απολυθεί σε όλο το κόσμο με αφορμή τον κορωνοιό. Για άλλη μια φορά οι καπιταλιστές θα τρέξουν να σώσουν τα κέρδη τους , θα επιτεθούν πιο σκληρά στις κατακτήσεις μας . Η δυσαρέσκεια και η απόγνωση που γεμίζουν τον κόσμο όχι απλώς δεν αρκούν για να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις , μπορεί να διοχετευτούν και στην αντίδραση χειριζόμενες από ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις που θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο.  Οι φοιτητές πλάι με τους εργαζομένους, οφείλουμε να συγκρουστούμε με αυτή την δυνατότητα , οφείλουμε να συνδέσουμε την δυσαρέσκεια των μαζών με την αντικαπιταλιστική αναγκαιότητα.  Σ αυτή την προσπάθεια  το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ .



Όλες-οι στο εργατικό κέντρο 10:30


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η προβληματική στάση της ΠΚΣ στον αγώνα για στήριξη του ΕΣΥ