Φοιτητές ανέβαλαν και πάλι τις εκλογές στο ΑΠΘ

Ακυρώθηκαν και πάλι οι εκλογές για το συμβούλιο διοίκησης στο ΑΠΘ, έπειτα από παρέμβαση φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος που υπερασπίστηκαν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων τους.Είναι η τρίτη φορά που ακυρώνεται η εκλογική διαδικασία στο ΑΠΘ, καθώς και οι δύο προηγούμενες ψηφοφορίες (στις 15 και 17 Φεβρουαρίου) ματαιώθηκαν  από τους  φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ. 
Από τις 6 το πρωί συγκεντρώθηκαν φοιτητές έξω από το κτίριο της Νομικής, προκειμένου να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών. Στις 9:00 ομάδα καθηγητών που υπερασπίζονται το νέο νόμο και έχουν θέσει υποψηφιότητα για τα συμβούλια διοίκησης προσπάθησε να εισέλθει στο χώρο και να στήσει τις κάλπες. Η παρουσία των φοιτητών απέτρεψε την είσοδό τους στη Νομική με απόλυτα ειρηνικό τρόπο και παρά τις κατά περίπτωση βίαιες συμπεριφορές καθηγητών που επιθυμούσαν τη διεξαγωγή των εκλογών.


Και η παράσταση ξεκίνησε
Παρά το γεγονός ότι οι καθηγητές που υπερασπίζονται το νόμο και βρέθηκαν στη Νομική δεν ξεπέρασαν τους 10 με 15, με προβοκατόρικο τρόπο προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια και να περάσουν μια εικόνα προπηλακισμού τους από τους φοιτητές. Αφού η προσπάθεια τους έπεσε στο κενό ακολούθησαν πολλά φραστικά επεισόδια, επιθέσεις σε φοιτητές και πολλές δηλώσεις σε δημοσιογράφους, που έκαναν λόγο για τραμπουκισμούς. Στον τελικό απολογισμό καταγράφονται δύο μικροτραυματισμοί φοιτητών από τους καθηγητές τους και εκατοντάδες μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να δίνουν το μήνυμα ότι οι εκλογές των συμβουλίων διοίκησης στο ΑΠΘ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.


Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ έχει αιτηθεί στο παρελθόν με έγγραφό του, που απέστειλε στις πρυτανικές αρχές και προωθήθηκε στο υπουργείο, την αναστολή ισχύος της οργανωτικής επιτροπής, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή που κατέθεσαν 19 ΑΕΙ για την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου και την ταξινομική ψήφο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Αναστάσιο Μάνθο, πρόκειται για αίτημα που «δεν έχει ούτε νομική, ούτε λογική ισχύ» εφόσον μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, οι νόμοι εφαρμόζονται κανονικά.
Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, πρωτοβουλία 114 καθηγητών της Νομικής χωρίς να δημοσιοποιούν τα ονόματά τους απέστειλαν έγγραφο  στον πρύτανη το οποίο  κοινοποιήθηκε  στον Εισαγγελέα  Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε  και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσ/νίκης κ. Ε. Μπακέλα, την ομαλή διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών στο ΑΠΘ ζητώντας την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
«Οποιαδήποτε παρακώλυση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά μας δικαιώματα και την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, είναι παράνομη και αντίθετη στις προβλέψεις του νέου νόμου και συνιστά αξιόποινη πράξη» αναφέρεται στην επιστολή.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδριάζει από το πρωί για τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο Ίδρυμα.

http://www.youtube.com/watch?v=C3sSCbClxe0&feature=player_embedded

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε