Αποτελέσματα Φοιτητικών Εκλογών- Άρθρο από την Εργατική Αλληλεγγύη

Σύγκρουση με την κυβέρνηση Καραμανλή και τις επιθέσεις της είναι το μήνυμα που έστειλαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών της 13ης Μάη. Παρά τη μειωμένη συμμετοχή σε σχέση με το 2008, οι φοιτητές, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της εξέγερσης του Δεκέμβρη, εκφράσανε τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τους αγώνες για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν.

Ο μεγάλος χαμένος των φοιτητικών εκλογών ήταν η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ. Η αισθητή πτώση της, κοντά 4000 ψήφους, αντανακλά την οργή των φοιτητών για τις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στην Εκπαίδευση και συνολικά στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Ως δείγμα της διάθεσης των φοιτητών να τελειώνουν με την κυβέρνηση Καραμανλή πρέπει να θεωρηθεί και η αύξηση του ποσοστού της ΠΑΣΠ. Η άνοδός της -περίπου 2,5%- δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι οι φοιτητές στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που σε όλα τα μεγάλα μέτωπα βασική επιλογή τους είναι η συναίνεση με τη ΝΔ.

Το μήνυμα ήταν σαφές και για τις παρατάξεις που ανήκουν στην κοινοβουλευτική αριστερά, την ΠΚΣ και την ΑΡΕΝ, που είδαν τις ψήφους και τα ποσοστά τους να πέφτουν. Η επιλογή της ΠΚΣ το Δεκέμβρη να ακολουθήσει τη στάση του ΚΚΕ και όχι απλά να απέχει από το κίνημα που εξεγέρθηκε, αλλά και να προσπαθεί να εμποδίσει την ανάπτυξή του με καταγγελίες για προβοκάτορες και αλυσίδες στις πόρτες των σχολών προσφέροντας έτσι πολύτιμη βοήθεια στην κυβέρνηση, της κόστισαν. Αντίστοιχα αποτελέσματα είχε και η ΑΡΕΝ που, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ταλαντεύτηκε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του κινήματος.

Η εκλογική επιτυχία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις σχολές, μέσα από σχήματα της ΕΑΑΚ, που ήταν η μόνη στις τάξεις της Αριστεράς που σημείωσε άνοδο τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστό, έδειξαν τη στήριξη των φοιτητών στις δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν το Δεκέμβρη για να ξεδιπλωθεί και να οργανωθεί το κίνημα. Τα θετικά αποτελέσματα της ΕΑΑΚ είναι πολύτιμο κρατούμενο για τις μάχες του επόμενου διαστήματος, όπως η μη εφαρμογή του νόμου πλαίσιο, η αντίσταση στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι Ευρωεκλογές.

Τα αποτελέσματα των εκλογών και οι δυνατότητες που ανοίγονται για την αντικαπιταλιστική αριστερά στις σχολές, συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Το φοιτητικό κίνημα μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη» που έγινε στο τετραήμερο Μαρξισμός 2009 το περασμένο Σαββατοκύριακο με ομιλητές φοιτητές μέλη της ΕΑΑΚ.

«Η ΔΑΠ έπεσε και αυτό εκφράζει την οργή των φοιτητών για την κυβέρνηση της ΝΔ», είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου από την Ιατρική Ιωαννίνων. «Το ίδιο εκφράζει και η άνοδος της ΠΑΣΠ. H ΠΚΣ σημείωσε πτώση γιατί αποφάσισε να σπάσει τους δεσμούς της με το τεράστιο κομμάτι των φοιτητών που έδινε τη μάχη το Δεκέμβρη. Η ΑΡΕΝ έπεσε γιατί βρέθηκε πίσω από τη διάθεση του κινήματος.

Δύναμη

Η άνοδος της ΕΑΑΚ είναι η έκφραση ότι ο κόσμος θέλει να δώσει την κόντρα με όσα προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη στα Πανεπιστήμια. Η ένταξη του δικτύου της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ άνοιξε τη δυνατότητα νέων σχημάτων των ΕΑΑΚ, βοήθησε να αυξηθεί η δύναμη των αντικαπιταλιστών».

«Τα ΕΑΑΚ κατάφεραν να καταγράψουν την πολιτική τους παρουσία στις φοιτητικές εκλογές», τόνισε ο Διονύσης Ρεβύσιος από τους Ηλεκτρολόγους ΕΜΠ, «Αν κάτι έχει πληγώσει τη ΝΔ μετά το Δεκέμβρη είναι η δυνατότητα των μαζών και της νεολαίας να παράγει πολιτικούς τριγμούς, αστάθεια, στα πολιτικά κέντρα. Γι΄αυτό υπάρχει αναδίπλωση της κυβέρνησης σε σχέση με τα ΚΕΣ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει φύγει από τις στρατηγικές επιλογές της».

«Είναι ζήτημα για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να βάλουν σε άλλη τροχιά το φοιτητικό κίνημα με χαρακτηριστικά ανατροπής», είπε ο Παναγιώτης Λούβρος από Μηχανολόγους ΕΜΠ, «Οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ κατόρθωσαν να συσπειρώσουν κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις που είναι μαγιά για τις μάχες που έρχονται. Εκφράστηκε σε ένα βαθμό η ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου, αλλά το ζήτημα είναι τι θα κάνει η ΕΑΑΚ στο εξής, για να σπάσει η γραμμή της υποταγής και η λογική του ατομικού δρόμου μέσα στο φοιτητικό κίνημα».

«Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι νεολαία δεν ενσωματώνεται, διεκδικεί απαντήσεις με διαφορετική πολιτική τοποθέτηση», είπε ο Νίκος Πλεύρης από την Ιατρική Αθήνας, «Η ενιαία καταγραφή της ΕΑΑΚ με την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ στις περσινές εκλογές και η φετινή πραγματική ενωτική φυσιογνωμία ήταν σημαντικό κομμάτι της αναβάθμισης της εκλογικής καταγραφής των ΕΑΑΚ. Γιατί αποτελεί πρόκληση για τα ΕΑΑΚ να συνθέσουν με νέες πολιτικές λογικές, αποτελεί αίτημα των καιρών η Αριστερά να βάζει το πήχη στο ύψος που της ζητάται και όχι στο ύψος που είχε συνηθίσει».

«Ολοι προσπάθησαν να χτυπήσουν τους αντικαπιταλιστές στις σχολές αλλά δεν το κατάφεραν», είπε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος, μεταπτυχιακός στο Πάντειο, Τα ΕΑΑΚ έχουμε να δώσουμε μάχες το επόμενο διάστημα ενάντια στις επιθέσεις στην Εκπαίδευση αλλά όχι μόνο εκεί. Η παρουσία των φοιτητών σε πολιτικές μάχες, όπως είναι η μάχη των Ευρωεκλογών, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όπως και στις φοιτητικές εκλογές να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις οι φοιτητές να στηρίξουν το ενωτικό ψηφοδέλτιο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Ευρωεκλογές».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε