Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Στέκι σχημάτων ΕΑΑΚ στο χώρο που βρίσκοταν το "εντός"


         “ΕΚΤΟΣ”
Στα πλαίσια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που εξαπλώνεται και αποκτά όλο και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στις μέρες μας, κάθε φοιτητής αλλά και εργαζόμενο κομμάτι στο χώρο του Πανεπιστημίου βιώνει την αποσάθρωση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κατάσταση αυτή εντείνεται τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές, στα πλαίσια των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλειδί στην παραπάνω διαδικασία έρχεται να αποτελέσει στην συγκυρία αυτή η προσπάθεια για εφαρμογή των Οργανισμών των Πανεπιστήμιων, που είναι προέκταση των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου. Βασικό χαρακτηριστικό του πανεπιστημίου που θέλουν να δημιουργήσουν είναι η προώθηση όλο και περισσότερο λογικών επιχειρηματικής λειτουργίας, στο έδαφος της διάλυσης κάθε δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του. Αυτό γίνεται φανερό στο σήμερα από τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού και την αντικατάστασή του από εργολαβίες (καθαριότητα, φύλαξη), αλλά και την παραχώρηση χώρων του πανεπιστημίου σε ιδιώτες με σκοπό την εκμετάλλευσή τους (κυλικεία, βιβλιοπωλεία).
Από την πλευρά μας, εναντιωνόμαστε στην ιδιωτική πρωτοβουλία εντός του πανεπιστημίου που καταπατά κάθε έννοια ασύλου και υπερασπιζόμαστε συνολικά κάθε δημόσιο χώρο (ας μην ξεχνάμε τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ). Στηρίζουμε ταυτόχρονα την δημιουργία ελεύθερων κοινωνικών χώρων και στεκιών, που θα λειτουργούν με συμμετοχικό τρόπο, κόντρα στα αστικά πρότυπα διασκέδασης και εμπορευματοποίησης. Επιδιώκουμε οι χώροι αυτοί να είναι ανοιχτοί για τον καθένα, όπου κάθε ένας θα έχει ισότιμο λόγο και κάθε συλλογικότητα θα έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται μέσα από αυτούς. Ιδιαίτερα για τους φοιτητές, το κομμάτι της νεολαίας που κινείται σ’ ένα περιβάλλον όπου η καθημερινότητά του εντατικοποιείται διαρκώς, θεωρούμε πως τέτοιοι χώροι μπορούν να δείξουν έναν άλλο δρόμο, μακριά από την ενσωμάτωση και την υποταγή.
Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη κατάληψη του χώρου όπου στεγαζόταν ως τώρα το βιβλιοπωλείο ΕΝΤΟΣ και τη δημιουργία πολιτικού-πολιτιστικού στεκιού ΕΑΑΚ. Στόχος μας είναι ο χώρος αυτός να αποτελέσει από εδώ και στο εξής πυρήνα συνεύρεσης και πολιτικής ζύμωσης των φοιτητών, όπου κάθε ατομική ανησυχία θα μπορεί να γίνει κομμάτι ενός ρεύματος αντίστασης στις καταστροφικές πολιτικές και τα κυρίαρχα πρότυπα. Καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν και να ενισχύσουν αυτή μας τη προσπάθεια, συμμετέχοντας ενεργά το επόμενο διάστημα από τις κουβέντες και τα καφενεία ως τις προβολές και τις εκδηλώσεις που σκοπεύουμε να κάνουμε.

Σχήματα Ε.Α.Α.Κ. Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου