Αντιρατσιστικά φεστιβάλ σε πόλεις της Ελλάδας







7ο αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στα Χανιά 30 Ιούνη και 1 Ιούλη
Για 7η χρονιά διοργανώνεται διήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου, στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.
Ακολουθεί το κάλεσμα:
Παρά το μαύρο φόντο -άνοδο ακροδεξιάς, νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατάργηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, εμείς επιμένουμε για άλλη μια χρονιά με βασικό σύνθημα την αλληλεγγύη.
Έλληνες και μετανάστες έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια βαρβαρότητα, τις ίδιες απάνθρωπες πολιτικές. Οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με κεντρικό άξονα τη διάθεση για αντίσταση και αυτοοργάνωση, με οδηγό τα δίκτυα, τις δομές αλληλεγγύης και τους κοινούς μας αγώνες.


Όσο δύσκολα και αν είναι τα δεδομένα της ζωής, δεν πρέπει να αισθανόμαστε ανυπεράσπιστοι. Οι προσπάθειες εκατοντάδων συμπολιτών μας να αντιμετωπίσουν την κοινωνικά και οικονομική κρίση με αξιοπρέπεια αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση. Οι πολλές συλλογικότητες που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και έχουν βασικό πρόταγμα την αλληλεγγύη μας δίνουν ελπίδα. Για όλους μας, θέλουμε το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ να αποτελέσει έναν ακόμα κοινό τόπο, ένα ακόμα σημείο συνάντησης και κοινής δράσης.


Συζητήσεις, συναυλίες, παιδικό πρόγραμμα, μαθητική σκηνή, μεταναστευτικά περίπτερα και γεύσεις από όλες τις γωνιές του κόσμου θα λάβουν χώρα και φέτος στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.


Καλούμε όλους όσους στήριξαν το φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους για πρώτη φορά να έρθουν σε μια από τις επόμενες ανοιχτές πάντα συνελεύσεις μας. Η πρόσκληση αυτή φέτος έχει ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, καθώς θεωρούμε κρισιμότατη αυτή τη στιγμή για συντονισμό των δράσεων μας.
Στη βαρβαρότητα αντιστεκόμαστε με αλληλεγγύη


1ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων
29 και 30 Ιουνίου 2012
Δύο μέρες αλληλεγγύης για ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις!


Διήμερο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής στο Λαύριο -
Στις 30 Ιούνη και 1 Ιούλη
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων από διάφορες συλλογικότητες και φορείς που συστάθηκε μέσα από τον κοινό δρόμο της δράσης και της αλληλεγγύης, σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία.
Στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου, το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα   εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο αφού η διακοπή χρηματοδότησης έχει ως   αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για 6 και πλέον μήνες και οι 267 πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, να παραμένουν χωρίς τροφοδοσία και σίτιση. Το γεγονός αυτό, που έχει αγγίξει τόσο τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, μας ώθησε να αναζητήσουμε κι άλλους τρόπους δράσης.
Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και κινητοποιήσουμε τους συνανθρώπους μας προς το δρόμο της αλληλεγγύης και της ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, απαραίτητα συστατικά για την στήριξη και επιβίωση κάθε κοινωνίας.
Καταλήξαμε έτσι στην απόφαση της διοργάνωσης ενός διήμερου φεστιβάλ, το οποίο και ονομάσαμε «Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Λαυρίου»  στο  χώρο του Φοινικοδάσους το Σάββατο 30/06 και την Κυριακή 1/07/ 2012.
Την προσπάθειά μας υποστηρίζουν ο Δήμος Λαυρεωτικής, τοπικοί φορείς και εμπορικά καταστήματα, καθώς και καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν αφιλοκερδώς. Θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και χοροί τοπικών και άλλων σχημάτων, συλλογική κουζίνα, παιδικά παιχνίδια, προβολές ντοκιμαντέρ, ανταλλακτικό παζάρι, θεατρικά, ντοκιμαντέρ και άλλα δρώμενα.
Μέσω αυτού του φεστιβάλ ευελπιστούμε να έρθουμε πιο κοντά με τους   διαφορετικούς ανθρώπους και συλλογικότητες που αποτελούν τη Λαυρεωτική   κοινωνία, να μάθουμε για τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, να στηρίξουμε το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Λαυρεωτικής που αποτελεί ανάσα για τους επαγγελματίες και λύση για τους άνεργους που όλο και πληθαίνουν, να στηρίξουμε και κοινοποιήσουμε το πρόβλημα του  Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου με την ελπίδα της όσο το δυνατό πιο άμεσης  επίλυσής του.
Θα μας έδινε ιδιαίτερη χαρά και τιμή και η δική σας συμμετοχή σε αυτή μας την προσπάθεια.


Εκ μέρους της ομάδας διοργάνωσης του Φεστιβάλ
15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη
Στις 29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 
Η ετήσια γιορτή της “Άλλης Θεσσαλονίκης", το 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης πλησιάζει. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το τελευταίο 3ήμερο του Ιούνη, στις 29-30/6-1/7, αυτή τη φορά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη.
Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και έχουν ήδη ξεκινήσει Όπως τονίζει η Αντιραστιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωσή τους "Η χαρά της συμμετοχής και της δημιουργίας ανήκει σε όλες και όλους, μετανάστριες και ντόπιους, εργαζόμενες και άνεργους, νέους και νέες. Ενώνοντας τις δυνάμεις και τις ανάγκες μας στήνουμε και φέτος το μεγάλο φεστιβάλ της αντίστασης και των κινημάτων. Ένα φεστιβάλ όπου θα συναντηθούν η ελπίδα της αυτοοργάνωσης με τη δύναμη της αλληλεγγύης, ενάντια σε κάθε αποκλεισμό και μακριά από τη λογική της φιλανθρωπίας."
Οι θεματικοί άξονες του φετινού αντιρατσιστικού φεστιβάλ, γύρω από τους οποίους θα κινηθούν και οι συζητήσεις είναι:
α. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τη φασιστοποίηση της κοινωνίας,
β. Ο αποκλεισμός με τη μορφή της ανεργίας και η εκμετάλλευση με τη μορφή της επισφάλειας στους εργασιακούς χώρους,
γ. τα εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και η μεταξύ τους δικτύωση.
"Στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, στήνεται μια τριήμερη γιορτή, με δυο συναυλιακές σκηνές κάθε μέρα, με δεκάδες εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, κουζίνες, και καθημερινό παιδότοπο με εκδηλώσεις για τα παιδιά. Όλα αυτά, με τη συμμετοχή 150 συλλογικοτήτων της πόλης και χιλιάδων πολιτών, ντόπιων και μεταναστών"  αναφέρεται επιπλέον .
Να σημειωθεί ότι στις δύο συναυλιακές σκηνές που στήνονται θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 25 συγκροτήματα, χωρίς φυσικά καμία αμοιβή. Παράλληλα από τις 19:30 κάθε ημέρα στο χώρο του φεστιβάλ οργανώνονται συζητήσεις και εργαστήρια με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Την Παρασκευή μεταξύ άλλων στο χώρο των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για Συλλογικές Εργατικές Αντιστάσεις Απέναντι στη Βαρβαρότητα της Κρίσης με τη συμμετοχή από εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε σωματεία της πόλης. Στη Δυτική σκηνή του Φεστιβάλ θα εμφανιστούν οι Baildsa και το Κακό Συναπάντημα, ενώ οι Άγγελοι του Τσιτσάνη αναλαμβάνουν μέρος του λαικού προγράμματος του Φεστιβάλ και εμφανίζονται στην Ανατολική σκηνή. Παράλληλα η θεατρική ομάδα του στεκιού μεταναστών παρουσιάζει την πρώτη της δουλειά, την παράσταση Urupà, βασισμένη στο θεατρικό έργο Europe του David Greig.
Το Σάββατο μετανάστες και ντόπιοι συζητούν για τους αγώνες για νομιμοποίηση και ισότητα, ενώ το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας, πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Επιστρέφοντας από τη σχιζοφρένεια χωρίς ψυχοφάρμακα». Μετά τις 10 το βράδυ οι Koza Mostra και οι Skaribas που επανεμφανίζονται στο Φεστιβάλ μετά από δύο χρόνια, παρέα με ακόμη 6 συγκροτήματα μας κρατούν συντροφιά στις δύο μουσικές σκηνές.
Τέλος την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η  συνέλευση για το συντονισμό των αντιφασιστικών δράσεων καθώς και η ενημέρωση  για τις  "περιαστικές καλλιέργειες και τα κινήματα διεκδίκησης ελεύθερων αστικών χώρων", από μέλη της ομάδας Πέρκα, που με έναν ιδιότυπο τρόπο μας φιλοξενούν στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά.
Οι One Drop και οι Sabach θα κλείσουν μουσικά  το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, τη μεγαλύτερη γιορτή αλληλεγγύης και αντίστασης που στήνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη.
Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του κάθε μέρα στις 19:00.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε