Αντιφασιστική πορεία την Παρασκευή 8 Ιουνίου, 6 μ.μ. από Ακαδημία

«ΕΞΕΓΕΡΘΕΙΤΩ»

Αναγνωρίζοντας, εν μέσω κρίσης την έξαρση των φασιστικών ιδεολογιών και πρακτικών, καθώς και τις επιδράσεις που ασκούν στην κοινωνία , εμείς, οι φοιτητές Ιωαννίνων, αποφασίσαμε να συλλογικοποιήσουμε τις αντιδράσεις μας απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Οδηγηθήκαμε λοιπόν σε μία σειρά συζητήσεων και δράσεων, μία από τις οποίες είναι η πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου.
Για μας ο φασισμός είναι πολύμορφος, δεν έχει χρώμα και μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές φάσεις της ατομικής και κοινωνικής ζωής. Σε κοινωνικό επίπεδο μερικές από τις εκφάνσεις του είναι η βίαιη αντιμετώπιση ντόπιων και μεταναστών, η προσπάθεια κατάπνιξης κάθε τι διαφορετικού αλλά και οι επιθέσεις ενάντια σε ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας. Σε πολιτικό επίπεδο, οι φασιστικές αντιλήψεις βρήκαν πάτημα στην ανεπαρκή κοινωνική αντίσταση και αλληλεγγύη και στο εκ του αποτελέσματος αποτυχημένο πολιτικό σύστημα ώστε να αναδειχθούν.
Οι θηριωδίες φασιστικών καθεστώτων είναι αμέτρητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σφαγή 250.000 αντιφασιστών στην Ισπανία, κατά τη δικτατορία του Φράνκο. Επίσης παραθέτουμε το πασίγνωστο παράδειγμα του ολοκαυτώματος των Εβραίων στο Νταχάου, τη σφαγή στις Λιγκιάδες, καθώς και τις δολοφονίες 109 ανθρώπων στη Ρωσία από νεοναζί έως το 2008. Δυστυχώς στην Ελλάδα, εν έτη 2012, βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναζωπύρωσης φασιστικών πρακτικών και ιδεολογιών. Ένδειξη αυτού είναι ο φράκτης στον Έβρο, το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα,το πιο πρόσφατο γεγονός της επιχείρησης σκούπα στις 26 Μάη στο παλιό Χατζηκώστα,η συγκάλυψη των Μ.Μ.Ε. καθώς και η δράση κρατικών και παρακρατικών οργανώσεων, οι οποίες στρέφονται ενάντια σε κάθε διεκδικητικό κομμάτι της κοινωνίας και ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικής αντίστασης με σκοπό να διασπάσει την εργατική τάξη, να την αποπροσανατολίσει από τα συμφέροντά της και να διαλύσει τις συλλογικότητές της.
Οι παραπάνω πρακτικές και προτάσεις για την υποτιθέμενη επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος υιοθετούνται από το σύνολο των συντηρητικών κομμάτων του Ελλαδικού χώρου. Μέρος αυτού του συνόλου αποτελεί και η χρυσή αυγή. Η νεοναζιστική αυτή συμμορία  αυτοαποκαλείται εθνικιστικό κόμμα υποκρύπτοντας έτσι το φασιστικό της χαρακτήρα, ενώ παράλληλα τα μέλη της ανταλλάσουν ναζιστικούς χαιρετισμούς. Η χρυσή αυγή επιδιώκοντας την δημιουργία μιας σύγχρονης άρειας φυλής, διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση εθνικά, θρησκευτικά και εμφανισιακά χαρακτηρίστηκα ενώ παράλληλα υποβιβάζει το ρόλο της γυναίκας σε μαριονέτα, την κατώτερη του άντρα ,με σκοπό τη διαιώνιση της καθαρότητας του έθνους, αναπαράγοντας ανθρώπους που θρέφουν την πολεμική μηχανή. Η χρυσή αυγή επιδιώκει τη δημιουργία μίας κοινωνίας με στενά εθνικά πλαίσια μέσω πρακτικών που στερούν την ελευθερία και καταπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η ιδεολογία του εθνικισμού θεωρεί ότι ένα έθνος είναι ανώτερο από τα άλλα και στο όνομα αυτού διαπράττονται θηριωδίες. Αναγνωρίζουμε ότι ο αντιφασιστικός αγώνας ούτε αρχίζει, ούτε σταματά σε μία πορεία. Σκοπός μας είναι να αντιπαλεύουμε το φασισμό τόσο στη καθημερινότητα, όσο και στο δρόμο.
Για το λόγο αυτό:
Σας καλούμε την Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρα 18:00, έξω από την Ακαδημία, στην πορεία που θα πραματοποιηθεί ενάντια στο φασισμό και τη χρυσή αυγή.
Πρωτοβουλία Φοιτητών/τριών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε