Εξέγερση των εξαθλιωμένων στη Νιγηρία

Bίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη (12/01) στην πόλη Μίνα, στην κεντρική Νιγηρία, όπου ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, ενώ οι τοπικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας για 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε επίσημη πηγή. «Η κυβέρνηση της πολιτείας του Νίγηρα επέβαλε απαγόρευση της νυκτερινής κυκλοφορίας στο σύνολο των 20 διοικητικών της περιοχών μετά τη διατάραξη της τάξης στη Minna», πρωτεύουσα της πολιτείας, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Διαδηλωτές πυρπόλησαν το τοπικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος και  της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. Στρατιώτες κλήθηκαν όταν  οι εξεγερμένοι έκαψαν επίσης το γραφείο του κυβερνήτη Babangida Mua’zu Aliyu και σκότωσαν  έναν επιθεωρητή της αστυνομίας. Μια άλλη ομάδα των διαδηλωτών  εισέβαλαν στο συγκρότημα γραφείων Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Προσόδων (FIRS) κατά μήκος και έκαψαν οκτώ οχήματα, ενώ γειτονικό  συγκρότημα γραφείων που ανήκουν στον  γειτονικό Νίγηρα πυρπολήθηκε επίσης. Το σπίτι επίσης ενός γερουσιαστή σώθηκε την τελευταία στιγμή από τις φλόγες, ενώ καταστροφές υπέστη το σπίτι ενός ειδικού σύμβουλου για θέματα ασφάλειας. Η κατάσταση στην Minna ανάγκασε την πολιτειακή κυβέρνηση να να κατεβάσει τον στρατό για να αναλάβει κάποιους στρατηγικούς τομείς της πρωτεύουσας της πολιτείας. Το σπίτι του κυβερνήτη το φυλάνε πλέον ενοπλοί στρατιώτες, μπάτσοι και πράκτορες.
-Τρεις νεκροί διαδηλωτές στο Lagos, ενώ  πολεμικά ελικόπτερα περιπολούσαν πάνω από μια διαδήλωση 150.000 ατόμων τη Δευτέρα (09/01). Στο Κάνο, η αστυνομία σκότωσε άλλους δύο διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκεί. Πολλοί τραυματισμοί έχουν επίσης αναφερθεί.
-Αντιδρώντας η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή το νόμο εκτάκτου ανάγκης 237 που επιτρέπει στην αστυνομία να πυροβολεί τους διαδηλωτές ακόμα και αν δεν υπάρχει άμεση απειλή, γεγονός που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και η Διεθνή Αμνηστία κάνει έκκληση για την απόσυρση του.
-Οι διαδηλώσεις στη Νιγηρία άρχισαν τη πρωτοχρονιά  με αφορμή την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων λόγω της κατάργησης της επιδότησης που έδινε το κράτος. Από την Δευτέρα (09/01) έχει κυρηχθεί γενική απεργία. Ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν υποσχέθηκε ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται θα διατεθούν για έργα υποδομών.
-Τα συνδικάτα του πετρελαϊκού τομέα της Νιγηρίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη (12/01) ότι θα σταματήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα από την Κυριακή, σε υποστήριξη της γενικής απεργίας. Η Νιγηρία ,η πρώτη χώρα σε παραγωγή αργού πετρελαίου στην Αφρική, εξάγει περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα και είναι βασική προμηθεύτρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
-Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί τις φυλετικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ Βορά και Νότου για να αποσπάσει την προσοχή από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την διαφθορά του κράτους, τα υπέρογκα έξοδα των κρατικών αξιωματούχων –τα οποία είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως- και την εξαθλίωση του νιγηριανού λαού. Πάντως υπάρχει έξαρση των θρησκευτικών εχθροπραξιών με πέντε νεκρούς στις πόλεις του Νότου, αν και φαίνεται να μην σχετίζεται με τις διαδηλώσεις και απλά να αποτελεί συνέχεια των χρόνιων θρησκευτικών συρράξεων.
-Η απεργία έχει κλείσει το  πολυσύχναστο λιμάνι του Lagos , Apapa, κόβοντας τις αποστολές φορτίου, ενώ αερομεταφορές και διεθνείς πτήσεις έχουν επίσης ακυρωθεί. Οι επιχειρήσεις που αψηφούν την απεργία και παραμένουν ανοικτές  κινδυνεύουν να λεηλατηθούν  αφού οι διαδηλωτές έχουν προειδοποιήσει ότι οτιδήποτε βρίσκουν μέσα θα ανακατανεμηθει.
-Εξεγερμένοι μπλοκάρουν ανά  διαστήματα κεντρικό δρόμο που οδηγεί σε περιοχές που μένουν πολλοί πλουσιοί και επειχηρηματίες, συγκεκριμένα σε δυο (σχεδόν ιδιωτικά) νησιά έξω από το Lagos.
-«Η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προηγούμενη θέση της ότι εκείνοι που έχουν πραγματικά παράπονα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της  αφαίρεσης της επιδότησης των καυσίμων θα πρέπει να εκφράζονται  εντός των ορίων του νόμου και των μηχανισμών επίλυσης διαφορών, όπως ορίζονται  από το νόμο.»
-Η κυβέρνηση επίσης δήλωσε ότι καλά οργανωμένες ομάδες εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να πλήξουν το κράτος.
- Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αλληλεγγύης στην έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ενώ έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και στις πόλεις Οττάβα και Τορόντο του Καναδά.
- Τέσσερις γερουσιαστές δέχτηκαν επίθεση σήμερα στην πόλη  Ibadan, από  περίπου 10.000 διαδηλωτές στην  πρωτεύουσα της πολιτείας Oyo. Οι διαδηλωτές λεηλάτησαν και έσπασαν τα αυτοκίνητα τους. Οι γερουσιαστές ήταν στο δρόμο  προς την πόλη Abuja οδικώς, αφού λόγο της απεργίας δεν πραγματοποιούνται πτήσεις. Ο γερουσιαστής κ. Ojudu, πρώην δημοσιογράφος, ανέφερε στο SaharaReporters ότι  δεν είχε δει ποτέ ένα τόσο εξαγριωμένο πλήθος στη ζωή του, και ότι αυτό που συμβαίνει στη Νιγηρία είναι επανάσταση.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε