ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ : Περικοπές στις θέσεις των φοιτητικών εστιών και τη σίτιση

Χωρίς στέγη αναμένεται να μείνουν τουλάχιστον οι μισοί φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για κανονικές φοιτητικές εστίες αλλά για δωμάτια ξενοδοχείων που έχουν επιστρατευτεί για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης και τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα μισά από αυτά τα δωμάτια δεν αναμένεται να εκμισθωθούν την επόμενη χρονιά για τη στέγαση των φοιτητών.
Όπως ενημερώθηκαν οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο τη νέα χρονιά ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν στα εν λόγω δωμάτια θα μειωθούν από 120 σε 60. Συγκεκριμένα θα διατεθούν 30 δίκλινα δωμάτια, από τα οποία τα δέκα θα είναι για τους πρωτοετείς. Πέρσι ο αριθμός των δίκλινων δωματίων ήταν 58.
Οι αντιδράσεις των φοιτητών ήταν άμεσες καθώς πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο διακοπής των σπουδών τους επειδή οι οικογένειές τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται εξάλλου για φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες λόγω χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος. Τώρα, οι εν λόγω φοιτητές θα πρέπει στο τέλος του μήνα να παραδώσουν τα δωμάτια στα ξενοδοχεία χωρίς να γνωρίζουν αν τη νέα χρονιά θα έχουν στέγη.
Η απόφαση αυτή έχει παρθεί εδώ και καιρό από το Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο επικαλείται τη σημαντική μείωση του τακτικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης, το υψηλό κόστος παροχής στέγης στους φοιτητές, αλλά και την απόφαση της Συγκλήτου για περιορισμό της παροχής σε φοιτητές που έχουν μεγάλο αριθμό μορίων.
Οι φοιτητές των εστιών καθώς και οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Κρήτης θα προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της Πρυτανείας, ζητώντας να μη χάσουν το δικαίωμα της στέγασης, αλλά και να δημιουργηθούν κανονικές εστίες για τους φοιτητές του ιδρύματος.
Από την πλευρά του, το Πρυτανικό Συμβούλιο, με ανακοίνωσή του, δηλώνει τη λύπη του για τη μη συνέχιση της παροχής στέγης στον ίδιο αριθμό φοιτητών, ενώ διαβεβαιώνει ότι η επιλογή όσων θα παραμείνουν στις εστίες του ιδρύματος θα γίνει με βάσει το ισχύον σύστημα της μοριοδότησης που ήδη εφαρμόζεται. Ανακοινώνει δε, ότι θα υπάρξουν περικοπές και στον αριθμό των φοιτητών που θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν σίτιση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε