Παίρνουμε τις σχολές μας πίσω

 Από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αποτύχει να ελέγξει τη διασπορά του ιού και να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Μοναδικό της μέλημα είναι η προστασία της κερδοφορίας της άρχουσας τάξης, βάζοντας τα κέρδη των καπιταλιστών πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Χρησιμοποιεί την πανδημία για να προωθήσει τα αντιδραστικά σχέδια της . Πλάι στην  διάλυση της δημόσιας υγείας, προσπαθεί να τσακίσει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, περνά αντεργατικές διατάξεις (ν .Χατζηδάκηπου εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων , σιγοντάρει τους φασίστες  ενώ με τις πολιτικές της συμβάλει στην περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος .

Η δολοφονική  διαχείριση της πανδημίας με την απουσία στήριξης όλους αυτούς του μήνες του ΕΣΥ , την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη , τον συγχρωτισμό στα ΜΜΜ , τα αντιφατικά μέτρα συμπληρώνεται με την ενίσχυση του ανορθολογισμού στον δημόσιο διάλογο . Η ανικανότητα χάραξης από την κυβέρνηση μιας πολιτικής που θα ακολουθεί τα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες των εργαζομένων γίνεται λόγω της οργανικής σύνδεσης της με τις προσταγές του κεφαλαίου και την εκκλησία . Η άνοδος έτσι του αντιεμβολιαστικού κινήματος οφείλεται στην συγκεκριμένη προώθηση του ανορθολογικού λόγου . Ο διαχωρισμός σε εμβολιασμένους-«πλήρως προστατευμένους» και ανεμβολίαστους  προσπαθεί να σβήσει τις κυβερνητικές ευθύνες δημιουργώντας αποδιοπομπαίους τράγους. Ο αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από τα δωρεάν rapid test αποτελεί άθλιο εκβιασμό, δεν υπηρετεί τη δημόσια υγεία αλλά τους κερδοσκόπους της Υγείας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι θα υποχρεώνονται να τα κάνουν επί πληρωμή σε ιδιώτες. Επίσης με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό χιλιάδες εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας σαν πρώτο βήμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας . Πλέον διάφοροί τομείς της λειτουργίας των νοσοκομείων περνούν στον έλεγχο των εργολάβων με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που αυτοί παρέχουν να είναι δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους . Εξάλλου η  υπουργοποίηση του φασίστα Πλεύρη πόσο μάλλον εν καιρώ υγειονομικής κρίσης δεν επιτρέπει δεύτερες σκέψεις για τον τρόπο που βλέπει η κυβέρνηση την δημόσια υγεία. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι εργαζόμενοι της υγείας συγκλείνουν στην αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού σε συνδυασμό με τον δυνατό μηχανισμό πρόληψης και ιχνηλάτησης. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενισχύσει το ΕΣΥ και θα συνεχίζει να αναδεικνύει στρεβλά τα δεδομένα της πορείας της πανδημίας. Δεν ξεχνάμε ότι στο  περσινό θανατικό που τους βαραίνει εξ ολοκλήρου , χωρίς αιδώ, μιλούσαν για τις ευθύνες της νεολαίας ενώ ποινικοποιούσαν την κοινωνικότητα και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων -φοιτητών .Οι ζωές των ανθρώπων μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα αρκεί να δουλεύει η καπιταλιστική μηχανή και η κερδοφορία . Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η απόρριψη γιατρού από τη θέση της Επιμελήτριας Β' στο Λαϊκό επειδή είναι μητέρα δυο ανήλικων παιδιών που συνοψίζει απόλυτα τη σεξιστική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας

 Η νίκη των απεργών στη σύγκρουση με την efood δείχνει τη δύναμη της εργατικής τάξης. Πρώτα απ’ όλα είναι ένα δυνατό μήνυμα κόντρα στην εκστρατεία των αφεντικών για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους χώρους. Παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν την πανδημία σαν ευκαιρία για να «επαναπροσλάβουν» εργαζόμενους σπάζοντας συλλογικές συμβάσεις και καθιερώνοντας την ατομική συμφωνία με τον καθένα χωριστά. Ταυτόχρονα, η νίκη στην efood είναι χαστούκι για την κυβέρνηση και την εκστρατεία του Χατζηδάκη να κατοχυρώσει την εργοδοτική επίθεση νομικά.

Ενάμιση χρόνο μετά το κλείσιμο των σχολών, το υπουργείο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμά τους. Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να διαχωρίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όπως και την υπόλοιπη κοινωνία, σε εμβολιασμένους και μη και συγχρόνως συνεχίζει την επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοινώνοντας νέες περικοπές στη σίτιση και συνολικά στον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων. Δεν έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες κτηριακές εγκαταστάσεις για να γίνουν μαθήματα με λιγότερους φοιτητές και φοιτήτριες στα τμήματα.  Απαιτούμε άνοιγμα των σχολών με μέτρα, με κλιμάκια για τεστ και εμβολιασμούς εντός του πανεπιστημίου, με δωρεάν τεστ για όλες και όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ανοιχτές και ζωντανές σχολές, με επαρκές προσωπικό (καθαριστικό ,εκπαιδευτικό κλπ) , με κατάλληλους και αεριζόμενους χώρους.

Η φετινή ακαδημαική  χρονιά ξεκίνησε με τον αποκλεισμό 40.000 μαθητών από τα πανεπιστήμια (14.000 παραπάνω από πέρυσι). Το ταξικό φίλτρο της ΕΒΕ αποτελεί αναγκαία συνθήκη για το ελληνικό κεφάλαιο στα πλαίσια της διαμόρφωσης μίας στρατιάς ευέλικτων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένωνΜεγάλο μέρος της νεολαίας που αποκλείεται από τα δημόσια πανεπιστήμια θα καταλήγει είτε σε ιδιωτικά κολλέγια προκειμένου να σπουδάσει (αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της διαρκούς προσπάθειας υποβάθμισης του πτυχίου καθώς και της εξίσωσης των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με των κολλεγίων), είτε σε φθηνότερο για τους εργοδότες ανειδίκευτο εργατικό δυναμικόΌμως η ΕΒΕ είναι μόνο μία πτυχή ενός οργανωμένου αντιδραστικού σχεδίου που θα αναδιαμορφώσει πλήρως την παιδεία. Συνολικά η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη αποδέσμευση  του κράτους από την χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και των πανεπιστημίων , τα οποία ωθούνται στην άντληση πόρων από την προσέλκυση επιχειρήσεων για έρευνα, η φοιτητική μέριμνα περνάει ολοένα και περισσότερο σε ιδιώτες ενώ ανοίγει ο δρόμος για δίδακτρα στα προπτυχιακά με την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων επί πληρωμή εντός των τμημάτων (πχ Ιατρική ΑΠΘ), κάτι που συζητείται και στη σχολή μας. Η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά πηγαίνει χέρι-χέρι με την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση φοιτητών και εργαζομένων. Η θέσπιση ορίων φοίτησης, οι πειθαρχικές διώξεις και οι διαγραφές, η ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας εξυπηρετούν τη διαμόρφωση ενός ασφυκτικού πλαισίου εντός των σχολών όπου θα ποινικοποιείται η πολιτική δράσηΑκόμα, με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στοχεύουν στην εξατομικοποίηση των εκπαιδευτικών, τη διάλυση της συλλογικότητας και την κάμψη της αντίστασής τους στις πολιτικές της κυβέρνησης. Θέλουν μια εκπαίδευση βαθιά αυταρχική που θα κυριαρχεί ο ελέγχος και ο εκβιασμός της αξιολόγησης ,η αστυνόμευση και η καταστολή.

Η κυβερνητική καθυστέρηση σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως το μαζικό πανεκπαιδευτικό κίνημα μπορεί να πετυχαίνει νίκες. Παρά τις κυβερνητικές απειλές, τις διώξεις, τα πρόστιμα μέσα στην πανδημία, το ξύλο, τις συλλήψεις, καταφέρνουμε και κλείνουμε την πόρτα των πανεπιστημίων σε αυτούς που μόνο σκοπό έχουν την καταστολή και τη φίμωση του πανεκπαιδευτικού κινήματος. Η μαζική απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση είναι αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια. Μόνο ένα πανελλαδικό, πανεκπαιδευτικό κίνημα, με συνεχείς γενικές συνελεύσεις και κοινούς συντονισμούς, με δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους, μαθητικές επιτροπές, σωματεία εργαζόμενων και εκπαιδευτικών, με απεργίες και καταλήψεις, θα μπορέσει να είναι πραγματικά επικίνδυνο, βάζοντας όχι μόνο φρένο στην επέλαση των επιχειρηματικών συμφερόντων , αλλά οικοδομώντας την παιδεία που έχει ανάγκη όλη η κοινωνία.

Για μια ακόμη φορά γίναμε θεατές μια ολοκληρωτικής καταστροφής της φύσης, με τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα να καίνε την χώρα. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, χιλιάδες ζώα κάηκαν, δεκάδες οικισμοί και χωριά χάθηκαν από το χάρτη, άνθρωποι μετακινήθηκαν μαζικά βλέποντας τα σπίτια τους να καίγονται .Αυτή η ανείπωτη καταστροφή μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους έχουν άλλες προτεραιότητες.  Φιλοδοξούν να επιβάλουν σε ολόκληρο τον πλανήτη το δικό τους μοντέλο διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, προβάλλοντας το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης. Δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη διάθεση να αναχαιτίσουν την παγκόσμια καταστροφή. Αντί να δοθούν λεφτά στα δασαρχεία, δίνονται νέα δισεκατομμύρια για την αγορά rafale και φρεγατών από τη Γαλλία για την ένταση του πολεμικού ανταγωνισμού με την Τουρκία, με το ελληνικό κράτος να πρωτοστατεί στην πολεμική κούρσα των εξοπλισμών . Αντί να υπάρχει μέριμνα για την προστασία των δασών καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, γίνονται νέα έργα εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατασκευές τεράστιων αιολικών πάρκων σε δάση καταστρέφοντας τη γη, τις θάλασσες και τον αέρα που αναπνέουμε. Η αναγκαία τέλος μείωση των ορυκτών καυσίμων μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μιας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απασφαλίζει  τους καπιταλιστές που νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους .

Τις τελευταίες μέρες στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, φασίστες  έχουν μετατρέψει το σχολείο  σε ορμητήριο προκειμένου να εξαπολύουν επιθέσεις προς το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. Το φασιστικό δηλητήριο συνεχίζει να υπάρχει και να διαχέεται στην ελληνική κοινωνία με την πλάτη της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών. Την ώρα που οι φασίστες επιτίθονταν , τα Ματ φρόντιζαν να καταστείλουν τους αντιφασίστες φοιτητές, ενώ η κυβέρνηση περιορίστηκε σε ιαχές για την θεωρία των δύο άκρων. Το αντιφασιστικό κίνημα απέδειξε τα αντανακλαστικά του πραγματοποιώντας μαζική πορεία 4000 ατόμων στη Θεσσαλονίκη δίνοντας ηχηρή απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις . Την Κυριακή 3/10 ομάδα φασιστών πραγματοποίησε οργανωμένη δολοφονική επίθεση με αλυσίδες  και taser εναντίον μελών της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης στέλνοντας  4 άτομα στο νοσοκομείο , ενώ μετά από κάποιες ώρες μια άλλη ομάδα ναζί χτύπησε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Ν. Ηράκλειο με 3 άτομα να διακομίζονται σε κοντινό νοσοκομείο. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, λίγες μέρες μετά την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, επιβεβαιώνεται πως η μάχη απέναντι στον φασισμό δεν έχει τελειώσει .

Η προσπάθεια ανασυγκρότησης των φασιστικών ομάδων κρούσης διευκολύνεται από το αντιπροσφυγικό μένος της ΝΔ. Οι αλλεπάλληλες παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και αιτούντων ασύλου συνεχίζονται με τα μέλη της κυβέρνησης να κάνουν περήφανα δηλώσεις για την μη υποδοχή ενός νέου κύματος προσφύγων μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.  Πρόσφατα μάλιστα, με τη χρηματοδότηση της ΕΕ εγκαινιάστηκε νέα κλειστή και περιφρουρούμενη δομή υποδοχής προσφύγων στη Σάμο που θυμίζει περισσότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης-φυλακή, μακριά από τον αστικό ιστό, συμβάλλοντας  στην περαιτέρω απομόνωσή τους. Έχουμε να συγκρουστούμε με τις φωνές που μιλούν για «εισβολή», για «υπεράσπιση των συνόρων». Να παλέψουμε μαζί με τους πρόσφυγες για ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη για όλους, πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενσωμάτωση στον  κοινωνικό ιστό .

Συγχρόνως τη χρονιά που διανύουμε μετράμε ήδη 12 γυναικοκτονίες, ενώ δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης  και έμφυλης βίας γίνονται καθημερινά.  Η γυναικεία καταπίεση είναι συστατικό στοιχείο του εκμεταλλευτικού συστήματος και μέσω της κυρίαρχης ιδεολογίας προωθείται η κουλτούρα του βιασμού , ο στιγματισμός του θύματος και η κατωτερότητα του γυναικείου φύλου που οπλίζουν το χέρι του θύτη . Τέλος η αδιαφορία της αστυνομίας , η αστική δικαιοσύνη και η έλλειψη νομικής προστασίας αποτελούν τα θεσμικά αναχώματα στις γυναίκες που αποφασίζουν να μιλήσουν


Η οργή ενάντια στην κυβέρνηση  είναι αποτέλεσμα του ξεδιπλώματος της συνολικής αντιδραστικής ατζέντας της  ΝΔ. Η διαχείριση της πανδημίας ,οι ιδιωτικοποιήσεις , η αύξηση της καταστολής  , η καταστροφή του περιβάλλοντος αυξάνουν την δυσαρέσκεια. Είναι ώρα για άπλωμα των αγώνων παντού, γιανα γίνει η οργή δύναμη ανατροπής.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η προβληματική στάση της ΠΚΣ στον αγώνα για στήριξη του ΕΣΥ