Λεφτά για την υγεία και την παιδεία η απάντηση στην πανδημία

Από τα τέλη Ιούλη η πανδημία στη χώρα βρίσκεται σε φάση έξαρσης με τη συνεχιζόμενη αυξητική τάση των κρουσμάτων να προκαλεί τεράστια ανησυχία για την αντοχή του συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να μην παίρνει δραστικά μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, κρύβεται πίσω από την «ατομική ευθύνη» και εντείνει τις επιθέσεις στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η απόφασή της για ένα δεύτερο lockdown το Νοέμβρη δείχνει την αποτυχία του συστήματος να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία.

Oι κυβερνήσεις παγκόσμια και το σύστημα συνολικά έχουν ευθύνη για αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Η εμφάνιση της πανδημίας βρήκε τα δημόσια συστήματα υγείας διαλυμένα λόγω των μακροχρόνιων πολιτικών λιτότητας και  ιδιωτικοποιήσεων. Μαζί με την υγειονομική κρίση, βαθαίνει η ήδη υπάρχουσα οικονομική κρίση.

Παρά τις εξαγγελίες τους για προσλήψεις και θωράκιση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση χαράμισε όλους τους προηγούμενους μήνες. Δεν έκανε τις αναγκαίες προσλήψεις ούτε σε ιατρικό, ούτε σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αντίθετα, σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, που έχουν τριάντα πέντε χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (3.500 σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ) ενώ καθημερινά γίνονται αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού και ιατρών όλων των ειδικοτήτων(!) για τη στελέχωση κλινικών Covid. Με τα μπαλώματα αυτά υπονομεύεται η περίθαλψη των υπόλοιπων ασθενών και η αντιμετώπιση άλλων παθήσεων. Θέλουμε μαζικές, μόνιμες προσλήψεις άμεσα! Δείγμα της απύθμενης υποκρισίας της ΝΔ που μιλάει για «ήρωες» είναι η καταστολή της διαμαρτυρίας των υγειονομικών με ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ.

  Η εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς κανένα έλεγχο ,να μην πάρει κανένα μέτρο για τα ΜΜΜ , η απόκρυψη κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους , η μη εκκένωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων συντέλεσαν στην σημερινή κατάσταση. Όλο αυτό το διάστημα μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν η χρηματοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, των βαρόνων των ΜΜΕ και των κλινικαρχών. Για να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις «έκανε πλάτες» στο τουριστικό κεφάλαιο (αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες , μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, νυχτερινά κέντρα κλπ) με πιο χαρακτηριστικό το ότι ενέδωσε στις πιέσεις των αεροπορικών εταιρειών για μη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης. Την ίδια στιγμή, αδιαφορεί για τον συνωστισμό που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  και στους χώρους εργασίας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορτώσει το βάρος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων κάτι που γίνεται φανερό από τις αντεργατικές διατάξεις που θεσπίζει μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και το νομοσχέδιο Βρούτση. Χιλιάδες οδηγήθηκαν στην ανεργία, ενώ η χορήγηση του πενιχρού επιδόματος των 534€ δεν αφορούσε την πλειοψηφία των εργαζομένων με αποτέλεσμα κλάδοι όπως οι καλλιτέχνες να μένουν χωρίς κανένα εισόδημα. Θεσμοθετήθηκε η εκ περιτροπής εργασία που σημαίνει και τσάκισμα των μισθών και παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στους εργοδότες να επεκτείνουν τα ωράρια κατά το δοκούν και να προχωρούν σε απολύσεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες , η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αφήσει τα πανεπιστήμια κλειστά και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση . Εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί αφού αποκλείονται φοιτητές από την εκπαιδευτική διαδικασία λόγω έλλειψης κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Αναπαράγεται ένα μοντέλο διδασκαλίας οπού καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ως ατομική υπόθεση και να μπούμε σε ένα ρολό στείρας συλλογής πληροφοριών, αποκομμένοι ταυτόχρονα από οποιαδήποτε συλλογική εμπειρία. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ο/η φοιτητής/τρια να μπορεί να δρα στο περιβάλλον του , να κοινωνικοποιείται , να συζητάει, να αποφασίζει και να μάχεται συλλογικά,  ώστε να διαμορφώνει ολόπλευρα την προσωπικότητα του.

Στη δική μας σχολή συγκεκριμένα, τα εργαστήρια των προκλινικών ετών δεν διεξάγονται ενώ η κλινική εκπαίδευση και άσκηση των μεγαλύτερων ετών παρουσιάζει μια σειρά από εμπόδια. Σε κάποιες κλινικές δεν πραγματοποιούνται καν μαθήματα, ενώ πλέον έχει σταματήσει η κλινική άσκηση στο νοσοκομείο. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις χαμένες κλινικές του εαρινού εξαμήνου που δεν έχουν αναπληρωθεί, είναι ξεκάθαρο ότι υπονομεύουν την εκπαίδευση μας. Το μόνο που έχει να προτείνει το Τμήμα των καθηγητών και η Πρόεδρος είναι παράταση του χρόνου σπουδών για την αναπλήρωση των κλινικών ασκήσεων όταν τελειώσει η πανδημία!

Απαιτούμε οι σχολές να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με ολιγομελή τμήματα και εκμετάλλευση όλων των κατάλληλων χώρων του Πανεπιστημίου όπου κρίνεται αναγκαίο. Διεκδικούμε  μαζικές και μόνιμες προσλήψεις καθηγητικού και τεχνικού προσωπικού αλλά και καθαριστριών για να αντιμετωπιστούν τόσο οι αυξημένες ανάγκες της περιόδου όσο και το μόνιμο πρόβλημα των ελλείψεων όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Να γίνονται τεστ covid σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε όλους και όλες. Να εξασφαλιστεί δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση.

Τη Δευτέρα 2/11 σε τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις η κυβέρνηση προανήγγειλε την ίδρυση αστυνομικού σώματος που θα δρα μέσα στα πανεπιστήμια, την περίφραξη των χώρων των σχολών και την εγκατάσταση κυκλωμάτων παρακολούθησης και την είσοδο των φοιτητών στις σχολές τους με κάρτα. Αφορμή αποτέλεσε το πρόσφατο γεγονός της επίθεσης στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Η συγκεκριμένη δράση δεν έχει σχέση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τις μαζικές διεργασίες των συλλόγων. Ο Μητσοτάκης μίλησε για «κόκκινο φασισμό» και ταύτισε την αριστερά και το φοιτητικό κίνημα με τους ναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν τα κάνει αυτά για να καταπολεμήσει κάποια εγκληματικότητα μέσα στα πανεπιστήμια, ούτε τα έχει κλειστά τόσους μήνες λόγω κορωνοϊού. Φοβάται το φοιτητικό κίνημα και την σύνδεσή του με τους εργατικούς αγώνες, φοβάται τις συλλογικές διαδικασίες. Δεν θα περάσουν τα κατασταλτικά μέτρα, δεν θα ανεχθούμε την αστυνομία μέσα στις σχολές που το μόνο στόχο που έχει είναι να επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση.

Να μπλοκάρουμε τα αντιδραστικά σχέδια της Κεραμέως που στόχο έχουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας και τη διάλυση των δημόσιων πανεπιστημίων σε συνέχεια των όσων προσπαθεί να υλοποιήσει από πέρυσι (αξιολόγηση που συνδέεται με τη χρηματοδότηση, κλείσιμο σχολών ,Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα από τη σίτιση μέχρι τη στέγαση). Σε αυτά περιλαμβάνονται διαγραφές φοιτητών με την εφαρμογή του ν+2 , διάσπαση των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών και δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων με διαφορετικά (έως και ανύπαρκτα) επαγγελματικά δικαιώματα, βάσεις εισαγωγής που θα καθορίζονται από το κάθε τμήμα. Με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει, ακόμα, επανέρχονται τα Συμβούλια Διοίκησης Ιδρύματος με εξωπανεπιστημιακούς. Μέσω της εφαρμογής της αξιολόγησης θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα της κρατικής χρηματοδότησης ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα την πόρτα στις επιχειρήσεις. Είναι ανάγκη, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες,  να παλέψουμε για την  ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, να γίνουν οι σχολές μας ξανά εστίες πολιτικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης. Να βρεθούμε στο πλάι των μαθητών και των εκπαιδευτικών που δίνουν τη μάχη για μικρά τμήματα (15 μαθητές ανά τάξη), επαρκή καθαριότητα και μέτρα προστασίας ,μαζικές προσλήψεις , κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

 Ταυτόχρονα, έχουμε να ανοίξουμε τη σύγκρουση με τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της ΝΔ. Η κλιμάκωση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για την χάραξη και τον έλεγχο των ΑΟΖ φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο του πολέμου. Η αντιπαράθεση των δύο αστικών τάξεων γίνεται στα πλαίσια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων , βάζοντας τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από το περιβάλλον. Οι νέοι πολεμικοί εξοπλισμοί και τα σχέδια για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 12 μήνες είναι μόνο μερικά από τα δείγματα της κλιμάκωσης αυτής της έντασης. Χρειαζόμαστε άμεσα ένα αντιπολεμικό διεθνιστικό κίνημα Ελλήνων και Τούρκων εργατών που θα βάλει τέρμα στις ορέξεις και στον παραλογισμό των καπιταλιστών.  

Τέλος, έχουμε υποχρέωση να πάρουμε θέση και  να αντιπαλέψουμε τον θεσμικό ρατσισμό της κυβέρνησης. Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια, χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην άθλια δομή του Καρά Τεπέ. Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται αποκλεισμένοι σε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα και σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής. Μαζί με τις απελάσεις και τις απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, ο Μητσοτάκης ετοιμάζει επέκταση του φράχτη στον Έβρο και ενίσχυση των επαναπροωθήσεων. Η μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που επέβαλε την ιστορική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ στις 7 Οκτώβρη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη και έμπνευση για τη συνέχεια του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού αγώνα. Μέχρι να ξηλώσουμε αυτούς που θρέφουν τους νεοναζί.

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου με πρόφαση τον κορωνοϊό, η  17 Νοέμβρη πρέπει να είναι μαζική. Θέλουμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης όλων των διεκδικήσεων των φοιτητών, των εργαζομένων, των προσφύγων και των μεταναστών. Ο δρόμος για να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας είναι ο δρόμος του Νοέμβρη!

 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η προβληματική στάση της ΠΚΣ στον αγώνα για στήριξη του ΕΣΥ