Πλαίσιο ΓΣ 2/12 Το μήνυμα του Δεκέμβρη παραμένει επικίνδυνο


Πέρασαν ήδη 11 χρόνια από τον Δεκέμβρη του 2008, όταν δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα και η νεολαία βγήκε στους δρόμους για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή της. Η δολοφονία βέβαια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με την ανεργία στους νέους στο 17%,την επέκταση της ελαστικής εργασίας,την δημοσιοποίηση σκανδάλων( Βατοπεδίου,Vodafone/υποκλοπές), η έκρηξη κρέμονταν από ένα σκοινί.Η εξέγερση του 2008 ήταν η πρώτη παγκόσμια εξέγερση εν μέσω κρίσης. Το σύνθημα ‘’Στις τράπεζες λεφτά,στη νεολαία σφαίρες ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες’’ συμπυκνώνει τόσο την αντίθεση στη στυγνή δολοφονία του Αλέξη όσο και την αντίθεση μιας γενιάς στο σύστημα που απουσιάζει η προοπτική για το μέλλον. Η εξέγερση του 2008 ήταν ο προάγγελος των μεγάλων κοινωνικών αγώνων και συγκρούσεων που ακολούθησαν. Ο Δεκέμβρης είπαν, έρχεται από το μέλλον και η παγκόσμια έκρηξη από την Χιλή μέχρι τον Χονγκ Κόνγκ το αποδεικνύει. Στις 12 Νοέμβρη το κίνημα στη Χιλή έδειξε για άλλη μια φορά τη δύναμή του. Πάνω από 2 εκατομμύρια διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, την ώρα που τα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας είχαν κηρύξει 24ωρη γενική απεργία.Το πολύμορφο κίνημα στη Χιλή έχει μπροστάρη τη νεολαία και τις γυναίκες που με συνεχόμενες διαδηλώσεις και δράσεις παλεύουν και ενάντια στους βιασμούς,την βία και την εκμετάλλευση των γυναικών. Στο Ιράκ παρά τους 319 νεκρούς ο κόσμος παραμένει στο δρόμο. Στο Χονγκ Κονγκ το κύμα καταλήψεων δεν κόπασε παρά τον εγκλωβισμό 1000 φοιτητών στη Πολυτεχνική σχολή από την αστυνομία.Παρόμοιες μαζικές διαδηλώσεις έχουμε στο Λίβανο, το Εκουαδόρ ,τη Βολιβία κ.α. Οι εξεγέρσεις που μεταδίδονται σαν επιδημία τρομάζουν τους από πάνω.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπολύει την πιο άγρια επίθεση στην εργατική τάξη και τη νεολαία.Βασική αιχμή της επίθεσης αυτής είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η υπουργός Παιδείας αποφάσισε να αναβάλλει την κατάθεση του νέου νόμου-πλαίσιο για το 1ο τρίμηνο του 2020. Με αυτό τον τρόπο θέλει να εκτονώσει τις δράσεις του φοιτητικού κίνηματος. Ελπίζει πως οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και οι καταλήψεις θα τελειώσουν. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να τρομοκρατήσει τη νεολαία έχει πέσει στο κενό. Παρά την καταστολή που εκφράστηκε με την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ ,τις συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες και τις επιθέσεις σε βάρος αγωνιστών ,οι αντιστάσεις εντός των σχολών δυναμώνουν. Οι φετινές διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα ήταν οι μαζικότερες των τελευταίων χρόνων με τους φοιτητικούς συλλόγους στην πρώτη γραμμή ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.
Με την κατάργηση του ασύλου, η ΝΔ βάζει στο στόχαστρο την πολιτική δράση των φοιτητών στις σχολές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το ξεπούλημα του δημοσίου πανεπιστήμιου. Η διαγραφή φοιτητών(ν+2) έρχεται για να πειθαρχήσει και να εντατικοποιήσει τις ζώες των φοιτητών. Δεν θέλουν φοιτητές που θα διεκδικούν, που θα πολιτικοποιούνται. Θέλουν φοιτητές που θα ασχολούνται μόνο με τα μαθήματα τους και θα εμπεδώνουν το δόγμα νόμος και τάξη. Το ν+2 αποτελεί, επίσης, ταξικό φραγμό για τους φοιτητές που εργάζονται, αφού δυσκολεύει την παραμονή τους στο πανεπιστήμιο. Από την μία η κυβέρνηση θέλει να βάλει εμπόδια στην είσοδο στα ΑΕΙ(μείωση εισακτέων,βάση του 10) και από την άλλη εξισώσει τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολλέγια. Ακόμα, με τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού δίνει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις να επεμβαίνουν σε προγράμματα σπουδών ,στην έρευνα και συνολικά στη λειτουργία των σχολών, ενώ η αξιολόγηση των τμημάτων με βάση τις ανάγκες της αγοράς θα αποτελέσει κριτήριο για την (υπο)χρηματοδότηση των σχολών μας.
Δεν θα τους αφήσουμε!Με καταλήψεις και διαδηλώσεις μπορούμε να τσακίσουμε τα σχέδιά τους!Είναι αναγκαίο το κύμα καταλήψεων να απλωθεί στα Γιάννενα και σε όλες τις πόλεις.
Ταυτόχρονα η μάχη ενάντια στην κυβέρνηση είναι συνολική. Για αυτό απαιτείται η σύνδεση με τους εργαζόμενους και τις απεργιακές μάχες που δίνουν.Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε κινητοποιήσεις όπως των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στα νοσοκομεία, αλλά και συμβασιούχων ΟΑΕΔ που λήγουν οι συμβάσεις τους. Χρειάζεται άμεσα απεργιακός ξεσηκωμός και όχι υποχωρήσεις και αναβολές των αγώνων.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και ο Κικίλιας πάνε να ξεκινήσουν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων με σχέδια παράδοσης του νέου 4ου κτιρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε ιδιώτες για να παρέχουν ιατρικό τουρισμό. Αυτό θα σημαίνει δέσμευση «όσων κλινών απαιτηθούν» για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Κι όλα αυτά με την «αρωγή» του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που πρότεινε πρόσφατα τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Η υγεία δεν είναι για πούλημα! Θέλουμε νοσοκομεία ανοιχτά για όλους και όχι για την ανάπτυξη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων.
Την ίδια ώρα, η ΝΔ επιδίδεται σε ένα ρατσιστικό παροξυσμό. Μιλάει για κλείσιμο των προσφύγων σε ξερονήσια, για λαθροεισβολείς, για επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και ετοιμάζει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από το καλοκαίρι έχει καταργήσει το ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, στερώντας τους το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας 22χρονος καρκινοπαθής μετανάστης από το Πακιστάν που εδώ και ένα μήνα αδυνατεί να λάβει θεραπεία. Η αντίσταση στην ακραία ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης ξεκίνησε από τους γιατρούς που εμβολίασαν τα προσφυγόπουλα και περιέθαλψαν πρόσφυγες χωρίς να έχουν ΑΜΚΑ.
Οι καταλήψεις μπορούν να κερδίσουν. Το φοιτητικό κύμα καταλήψεων του 2006-2007 που ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που προέβλεπε δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων πρέπει να αποτελέσει φάρο για την συνέχεια. Οι εικόνες από τις διεθνείς κινητοποιήσεις αποτελούν έμπνευση για τους αγώνες μας εδώ. Η κοινή πάλη των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας μπορεί να δικαιώσει τον Δεκέμβρη του ‘08 και το ρήγμα που άνοιξε.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:


Κάτω τα χέρια από το άσυλο
• Καμία διαγραφή φοιτητη
• Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις-Έξω οι επιχειρήσεις από τα πανεπιστήμια- Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
• Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους-Δωρεάν στηθοσκόπια, ποδιές και ό,τι άλλο χρειάζεται ο φοιτητής για την εκπαίδευσή του
• Πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για δουλειά-Όχι στους ατομικούς φάκελους προσόντων
• Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές-Ανέγερση νέων εστιών
• Αύξηση της χρηματοδότησης-Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις σε υγεία και παιδεία
• Όχι στις βάσεις-Έξω από το ΝΑΤΟ-Καμία συμμετοχή της χώρας σε πολεμικούς σχεδιασμούς-Όχι στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου
• Κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας-Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες-Ανοιχτές πόλεις, να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό-Να μπουν όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία
• Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πρόσφυγες και μετανάστες
• Ισόβια στους ναζί-Καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ
• Όχι στις εξορύξεις-Όχι στην περιβαλλοντική καταστροφή
• Διαγραφή του χρέους-Έξω από την ΕΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η προβληματική στάση της ΠΚΣ στον αγώνα για στήριξη του ΕΣΥ