Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Στις 25 Γενάρη τα αποτελέσματα των εκλογών ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη, ο οποίος παρά τα προεκλογικά ανοίγματα προς την αριστερά προχώρησε σε συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ από την επόμενη κιόλας μέρα. Στηρίχτηκε από μια πλατιά μάζα κόσμου που καταδίκασε με την ψήφο του τις μνημονιακές πολιτικές και τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοζε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Παρά τις όποιες προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές εξαγγελίες,ένα μήνα μετά μπλέκεται στις ίδιες του τις αντιφάσεις. Στο τελευταίο Eurogroup ενώ μιλούσαν για μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα ανακούφιζε όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας,η συμφωνία κατέληξε στο συμβιβασμό με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα της "διαπραγμάτευσης" ήταν τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που είχαν αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, κάθε συνεργασία και επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζονται κάτω από την ονομασία "θεσμοί" και όχι Τρόικα. Επίσης,η συγκυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια και εάν ακολουθηθούν όλα τα παραπάνω τότε μόνο θα εκταμιευτούν τα 7 δις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ακόμα και αυτά θα γυρίσουν στους δανειστές και τους τραπεζίτες.

Με όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ παγώνει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης,που μιλούσε για αύξησεις συντάξεων, επαναπροσλήψεις απολυμένων και ένα σύνολο ανακουφιστικών μέτρων. Μέχρι στιγμής αφήνει θολό το τοπίο όσον αφορά την αύξηση των μισθών,τις συλλογικές συμβάσεις και τις επαναπροσλήψεις και προσλήψεις στο δημόσιο όπως των σχολικών φυλάκων,των διοικητικών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ των καθαριστριών τις αφήνει στο δρόμο της αστικής δικαιοσύνης για τον Οκτώβρη του 2015.Ακόμη,η επαναλειτουργία της ΕΡΤ παραμένει στο επίπεδο των εξαγγελιών ενώ δε φαίνεται να έχει τη διάθεση να τη λειτουργήσει κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων όπως λειτουργεί τόσους μήνες, αλλά με την εισαγωγή διευθυντικών στελεχών ή ακόμα και αξιολογήσεων.

Στο χώρο της παιδείας , βλέπουμε ως θετικό την εκπλήρωση του αιτήματος του φοιτητικού κινήματος για την κατάργηση των διαγραφών.  Ωστόσο η  λογική του συμβιβασμού συνεχίζεται και εδώ, καθώς την προηγούμενη βδομάδα έφτασε το χαρτί απόλυσης πέντε ακόμα διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται το πάγωμα των προσλήψεων διατηρώντας υποστελεχομένα τα πανεπιστήμια μας. Ο νόμος Πλαίσιο δεν θα καταργηθεί αλλά θα "συζητηθεί" και τα συμβούλια διοίκησης παραμένουν το βασικό όργανο αποφάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσπαθώντας να τα προσαρμόσουν στα πρότυπα της  αγοράς. Ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση παραμένει πετσοκομμένος ,χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών στην μέριμνα (σίτιση,στέγαση,μεταφορά) και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, έτσι οι ταξικοί φραγμοί παραμένουν στην τριτοβάθμεια εκπαίδευση.


Στην Αμυγδαλέζα,σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης,αυτοκτόνησε ο Ναντίμ Μοχάμεντ αφού δεν άντεξε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον πιο ρατσιστικό μηχανισμό που άφησε κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση.Ο θάνατος αυτού δεν ήταν ο πρώτος αφού είχαν προηγηθεί και άλλες απόπειρες αυτοκτονίας εντός του στρατοπέδου ενώ λίγες μέρες πριν τον Ναντίμ Μοχάμεντ είχε πεθάνει ένας ακομα μετανάστης απο φυματίωση.Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε εξέγερση στην Αμυγδαλέζα των κρατουμένων η οποία βρήκε αντιμέτωπους τα ΜΑΤ αλλά ταυτόχρονα χιλιάδες αλληλέγγυους διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα. Απέναντι στα παραπάνω η αναπληρώτρια υπουργος Μετανάστευσης σε συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή είπε ότι τα στρατόπεδα θα συνέχίσουν ως "κλειστές δομές" που θα "φιλοξενούν" ακόμη και παιδιά γιατι <<δεν έχουν που να πανε>> ενώ η ιθαγένεια θα δοθεί κάτω από προϋποθέσεις όπως η εκπαίδευση και ο τόπος γέννησης. Εμείς αντίθετα προτάσσουμε το κλείσιμο όλων των στρατοπέδων με ταυτόχρονη νομιμοποίηση των μεταναστών και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά,άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες και ίσα δικαιώματα για όλους.

Υπάρχει όμως άλλος δρόμος πέρα από τη διαπραγμάτευση και τον συμβιβασμό που ακολουθεί η σημερινή συγκυβέρνηση; 
Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Διαγραφή του χρέους και κρατικοποίηση των τραπεζών με κλειδί τον εργατικό έλεγχο γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι τα χρήματα θα καλύπτουν τις ανάγκες της πληττόμενης κοινωνίας και όχι των εκμεταλλευτών της. Και όλα αυτά για να συμβούν προϋποθέτουν την ρήξη με την ΕΕ και το ευρώ,θεσμοί οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μια καπιταλιστική συμμαχία και όχι μια Ευρώπη των λαών.Ταυτόχρονα, η έξοδος από τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη καθώς ο μηχανισμός στοχεύει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες και απαιτεί μεγάλη χρηματοδότηση.

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μας δίνει πρόσφορο έδαφος όχι μόνο για να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν αλλά για να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα. Οι διεκδικήσεις αυτές είναι απαραίτητο να γίνουν μέσα από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων στις σχολές μας και σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κομμάτια του πανεπιστημίου (διοικητικοί, ΔΕΠ), μέσα από κοινές συνελεύσεις , να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις με πρόταγμα τον εργατικό και φοιτητικό έλεγχο. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη η σύνδεση με τους εστιακούς φοιτητές για την κατάργηση των 45 ευρώ αλλά και ανέγερση νέων εστιών. Επιπλέον απαιτούμε δωρεάν σίτιση και μεταφορά, κατάργηση του νόμου Πλαισιο και των συμβουλίων διοίκησης, καμία διαγραφή φοιτητή και επαρκή προϋπολογισμό για την παιδεία. Επίσης, απαιτούμε άμεση επαναπρόσληψη των διαθέσιμων και απολυμένων διοικητικών υπαλλήλων. Ο φοιτητικός σύλλογος καλείται να αγωνιστεί για να διεκδικήσει όλα τα παραπάνω και να στηρίξει με τη συμμετοχή του το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 21ης Μάρτη, διεθνούς ημέρας κατά του φασισμού και του ρατσισμού, ημέρας που συλλαλητήρια από το Φέργκιουσον μέχρι την Αθήνα θα λάβουν χώρα.


 Καλούμε το σύλλογο σε:
 -Συμμετοχή στη συγκέντρωση Πέμπτη 26/2 για τη διαγραφή του χρέους και τη ρήξη με την Ευρωπαική Ένωση , στις 6:30 μμ στην νομαρχία.
 -Γενική συνέλευση Τετάρτη 4/3 στις 2 μμ στην αίθουσα του 1ου έτους.

Οι αγώνες της νεολαίας είναι αναγκαίοι στο σήμερα, στο πλευρό της εργατικής τάξης για την χειραφέτησή της.



Resistance σχήμα της Eνιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κινησης
στην Ιατρική Ιωαννίνων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε