ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΣΧΟΛΩΝ, ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ! ΑΓΩΝΑΣ-ΡΗΞΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ!


ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΣΧΟΛΩΝ, ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ!
ΑΓΩΝΑΣ-ΡΗΞΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ!

Ένα νέο εξάμηνο ξεκίνησε αλλά τα προβλήματα μας παραμένουν ίδια και οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση που προωθούν η κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο και τα Συμβούλια Διοίκησης εφαρμόζονται με σταθερό ρυθμό. Ένα προηγούμενο διάστημα επέλεξαν τα κλεισίματα τμημάτων και σχολών (κατα κύριο λόγο ΤΕΙ) ονομάζοντάς τα ανούσια χωρίς επιστημονικό αντικείμενο πετώντας φοιτητές στο δρόμο και στην ανεργία. Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου δόθηκαν φοιτητικά πάσο μόνο σε όσους φοιτητές δεν ξεπερνούν τα ν + 2 χρόνια σπουδών της σχολής τους με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να μην δικαιούνται καμία φοιτητική μείωση και φοιτητική μέριμνα. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι φοιτητές που κάνουν δεύτερο πτυχίο. Το υπουργείο συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια με συνέπειες την προσπάθεια συρρίκνωσης του αριθμού των φοιτητών μέσα στις σχολές, τις περικοπές στην χρηματοδότηση των συγγραμμάτων, της θέρμανσης, του εξοπλισμού των εργαστηρίων και του επιστημονικού προσωπικού (φωτεινό παράδειγμα το ΤΕΙ Ιωαννίνων που βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της έλλειψης καθηγητών).

Στα πλαίσια αυτά τον Σεπτέμβρη ανακοινώθηκαν οι διαθεσιμότητες – απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων των Ιδρυμάτων οι οποίες απαντήθηκαν με πολύμηνη απεργία διαρκείας. Οι απεργοί πάλευαν όχι μόνο ενάντια στις απολύσεις αλλά θέτοντας ουσιαστικά στο επίκεντρο το αίτημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ο αγώνας αυτός που υιοθέτησε πέρα από οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά κατάφερε να δημιουργήσει τριγμούς τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο υπουργείο με αποτέλεσμα το τελευταίο να καταφύγει στην εύρεση έμμεσων τρόπων για να σπάσει την απεργία (συνδιαλλαγή, ηλεκτρονική απογραφή). Συγχρόνως, με τον αγώνα αυτό το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων κατάφερε να ανασυγκροτηθεί από τα κάτω, να συσπειρωθεί γύρω από την αντίληψη ρήξης και ανατροπής της επίθεσης και να έρθει σε κόντρα με τις κυβερνητικές λογικές των συνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έβαζαν μόνο το θέμα των απολύσεων.

Στόχος αυτών των απολύσεων δεν ήταν η εξυγίανση του δημοσίου τομέα αλλά η περαιτέρω είσοδος των εργολαβιών και των επιχειρήσεων στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το κενό που δημιουργείται από τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων (φύλακες, βιβλιοθηκάριοι, εργαζόμενοι στις φοιτητικές εστίες κ.α. ) θα καλυφθεί από εταιρείες που θα εκμεταλλεύονται εργαζόμενους με μισθούς πείνας περνώντας με αυτόν τον τρόπο τις δομές της φοιτητικής μέριμνας στα χέρια της αγοράς.

Και η επίθεση στην παιδεία δεν τελειώνει εδώ, το υπουργείο παιδείας, στα πλαίσια της εξυγίανσης του δημόσιου πανεπιστημίου, δήλωσε οτι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 πρόκειται να διαγράψει 180.000 φοιτητές ( ο αριθμός αυτός στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέρχεται στους 2000! ). Για τους φοιτητές που εργάζονται υποτίθεται πως τους δίνεται ένα παραπάνω όριο, αρκεί να αποδείξουν πως δουλεύουν 20 ώρες τη βδομάδα τουλάχιστον. Βέβαια δεν μας λένε πως θα βεβαιώσουμε το γεγονός αυτό όταν τεράστιο ποσοστό της νεολαίας δουλεύει μαύρα και ανασφάλιστα! Οι διαγραφές γίνονται με το πρόσχημα της οικονομικής επιβάρυνσης των Ιδρυμάτων ενώ με τα σημερινά δεδομένα οι ''αιώνιοι'' φοιτητές δεν δικαιούνται φοιτητικές παροχές (συγγράμματα, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές ακόμη και φοιτητικό πάσο). Στόχος ουσιαστικά των διαγραφών αυτών δεν είναι η οικονομική ελάφρυνση των σχολών αλλά η αποδοχή της εντατικοποίησης, δηλαδή το πέρασμα στη συνείδηση των φοιτητών οτί πρέπει να τελειώσουν άμεσα τις σπουδές τους. Με αυτόν τον τρόπο πιέζουν τους φοιτητές να σκύψουν το κεφάλι και να μην εναντιωθούν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση αλλά και ολόκληρη η κοινωνία αυτή τη στιγμή.

Απέναντι στις επικείμενες διαγραφές των συμφοιτητών μας, εμείς απαντάμε πως κανένας φοιτητής δεν πρόκειται να διαγραφεί. Απαιτούμε όλοι οι φοιτητές, και ιδιαίτερα αυτοί που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να έχουν φοιτητικό πάσο, δικαίωμα στη φοιτητική μέριμνα και αξιοπρεπείς ρυθμούς σπουδών. Απαιτούμε όχι μόνο να μην διαγράφονται οι φοιτητές που καθυστερούν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά να τους παρέχεται δωρεάν στέγαση ιδιαίτερα κατά την περίοδο των εξεταστικών.

Όλα τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίες επιλογές της κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου αλλά γίνονται στη βάση της ανάγκης του καπιταλισμού για ανεύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας, με άμεσα κέρδη (πχ δίδακτρα, διαχείριση της σίτισης και στέγασης από εργολαβίες, φοιτητικά δάνεια), αλλά και με απώτερο σκοπό την δημιουργία της νέας βάρδιας εργασίας. Ουσιαστικά πρόκειται για νέους εργαζόμενους πλήρως καταρτισμένους με συγκεκριμένες δεξιότητες πάνω σε επιστημονικά πεδία, που δε θα συντελούν όμως ολοκληρωμένη μόρφωση. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι της εποχής μας θα υποτάσσονται σε ένα συνεχόμενο κυνήγι επανακατάρτισης (βλέπε Ιατρική σχολή που συζητιέται το νέο νομοσχέδιο για εισαγωγή εξετάσεων για ειδικότητα) και δια βίου μάθησης στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.

Προφανώς για την υπέρβαση της καπιταλιστικής κρίσης, το σύστημα δε μένει μόνο στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Πιο συγκεκριμένα στην Ευρώπη, η ΕΕ και η ΕΚΤ επιλέγουν την εφαρμογή της λιτότητας και της ανεργίας στις χώρες της περιφέρειας (PIIGS). Στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν την πλήρη διάλυση της εργατικής τάξης και του λαού είτε με τη μαύρη εργασία, τα πετσοκομμένα μεροκάματα και το τεράστιο ποσοστό ανεργίας, ιδιαίτερα στη νεολαία, είτε με την διάλυση όλων των κοινωνικών παροχών (πχ ΕΟΠΥΥ) που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι και ο λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε όλα αυτά χρειάζεται ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης και οφείλουμε ως φοιτητικοι σύλλογοι να συμμετέχουμε και να οργανώνουμε τέτοιους αγώνες πλάι με τους εργαζόμενους και το λαο. Σε αυτήν τη βάση καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις από τα συλλογικά τους όργανα και να συμμετέχουν στην 3ήμερη απεργία στις 19,20,21 Μαρτίου της ΑΔΕΔΥ με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Εκτός από τα παραπάνω, ένα άλλο προσωπείο του καπιταλισμού είναι και ο πόλεμος, όχι όμως έτσι όπως τον γνωρίσαμε στον 20ο αιώνα. Στην σημερινή κατάσταση τα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) επιδιώκουν μέσα από εμφυλιακές συγκρούσεις την προάσπιση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων τους. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Ουκρανία όπου ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν την ακροδεξιά και φασιστική κυβέρνηση, η κάθεμια για τα συμφέροντά της, και από την άλλη η Ρωσία με την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία για την δήθεν υπεράσπιση των ρωσόφωνων μειονοτήτων που ζουν εκεί. Σε όλα αυτά εμείς απαντάμε πως κανένα από τα δύο δεν αποτελεί λύση για τον ουκρανικό λαό. Μόνο με την αυτοδιάθεση των λαών και την πλήρη απαγκίστρωση από τα συμφέροντα των καπιταλιστών θα μπορέσουν επιτέλους οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά χωρίς εκμετάλλευση και φασισμό.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία καταδεικνύουν την ανάγκη οικοδόμησης ενός δυναμικού αντιφασιστικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον ξέρουμε ότι ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών οι φασίστες της Χρυσής Αυγής αλλά και οι νεοναζί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προσπαθούν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελεούσα Ιωαννίνων, στις 9 Μάρτη, η Χρυσή Αυγή τόλμησε μέσω του αρχηγού των δολοφονικών ταγμάτων εφόδου να παρουσιάσει ψηφοδέλτιο για την περιφέρεια Ηπείρου. Δόθηκε δυναμική απάντηση από τις δυνάμεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου με μαζική αντισυγκέντρωση και πορεία. Η Ήπειρος θυμάται καλά τι σημαίνει ναζιστική κατοχή. Πάνω από τα μισά χωριά της κάηκαν και λεηλατήθηκαν, η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων εξοντώθηκε στο Άουσβιτς. Παρόλα αυτά οι δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν την πορεία να φτάσει στο σημείο της συγκέντρωσης, αποδεικνύοντας ότι η χρυσή αυγή δρα με τη συγκάλυψη και τη στήριξη της αστυνομίας. Χρειάζεται από τη μεριά μας να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε την αντιφασιστική και αντιρατσιστική μας δράση βάζοντας μπροστά τους φοιτητικούς μας συλλόγους αλλά και τα σωματεία των εργαζόμενων. Στις 22 Μάρτη ενώνουμε τις φωνές μας με όλο το αντιφασιστικό κίνημα της Ευρώπης και διαδηλώνουμε στην Αθήνα.

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την επίθεση που βιώνουμε εμείς οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, μια επίθεση που γίνεται από την μεριά της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ προκειμένου να βγούμε από την κρίση και να έχουμε επιτέλους πρωτογενές πλεόνασμα!, οφείλουμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία, εργασιακά δικαιώματα για όλους, να αγωνιστούμε εν τέλει για μια αξιοπρεπή ζωή ενάντια στη ζωή που μας επιβάλλουν!!

  • ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΑΣ!! ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΕΤ, ΜΕΥ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΠΤΔΕ, ΦΠΨ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ/ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/3
  • ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 19-20-21/3
  • ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 22/3 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΣΧΗΜΑΤΑ ΕΑΑΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε