Κείμενο της Π.Α.Φ σχήμα της ΕΑΑΚ στην Ιατρική Αθήνας (για τα μέτρα στην υγεία)


Η άθλια τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια τα σχέδια της τρόικας που οδηγούν σε εφιαλτική  εκτίναξη της ανεργίας, σε δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της εργαζόμενης πλειοψηφίας , σε μια πραγματική υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση με μετρήσιμη , ήδη, τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Οι πολιτικές αυτές στον τομέα της περίθαλψης δεν αποτελούν ιστορική πρωτοτυπία σε περίοδο κρίσης, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας των κυρίαρχων επιχειρηματικών κύκλων, ντόπιων και ξένων, να αυξήσουν τα κέρδη τους, μειώνοντας τις δαπάνες για το σύστημα υγείας, δίνοντας βορά τις υπηρεσίες υγείας σε ιδιώτες, τη στιγμή που η κοινωνική πλειοψηφία λόγω των βάρβαρων μέτρων περικοπών κ λιτότητας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια να πληρώσουν την οικονομική κρίση όχι αυτοί που τη δημιούργησαν, αλλά η πλειοψηφία που παράγει τον πλούτο, αυτοί, από τις θυσίες των οποίων έχουν δημιουργηθεί όλες οι κοινωνικές δομές (νοσοκομεία, σχολειά, δομές πρόνοιας, ασφαλιστικό σύστημα κλπ.). Και όλα αυτά προσπαθούν να επιβληθούν είτε με τα ιδεολογήματα του χρέους, των άνευ όρων και αποτελέσματος θυσιών για παραμονή σε ΕΕ-ΟΝΕ στην καλύτερη, είτε με την αστυνομική καταστολή, την καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και τη φασιστική βία της Χ.Α -ντόπερμαν του συστήματος, στην χειρότερη.Τα ίδια τα μέτρα για το σύστημα υγείας που ψηφίστηκαν δια πυρρός και σιδήρου την προηγούμενη Τετάρτη και παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων εναντίον τους, σκιαγραφούν μια νέα κοινωνική πραγματικότητα κοινωνικού κανιβαλισμού, και πετάγματος ενός μεγάλου κοινωνικού κομματιού στο σύγχρονο καιάδα του καπιταλισμού της κρίσης. Συγκεκριμένα :
  • ·         Εκσυγχρονισμό για μια ακόμη φορά βαφτίζουν το στόχο μείωσης των δαπανών για τη δημόσια υγεία στο/ή κάτω του 6% του ΑΕΠ (που μεταφράζεται σε κλείσιμο νοσοκομείων, μείωση κλινών, συγχωνεύσεις, αναστολή προσλήψεων προσωπικού, ελλείψεις σε βασικά είδη όπως γάζες, σύριγγες), ενώ συνολικά οι δημόσιες δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα( σε εξωτερικά ιατρεία και νοσήλια) δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και το 1,3% το 2014.
  • ·         Ο ΕΟΠΥΥ θα εξασφαλίσει ότι ο αριθμός των γιατρών θα μειωθεί κατά 10% τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 σε σχέση με τον Ιούνιο του’12 και κατά άλλο 10% το 2013. Αυτό με απλά μαθηματικά σημαίνει εργασιακή περιπλάνηση, ανεργία, επισφάλεια και μετανάστευση για τους αποφοίτους ιατρικής και τους νέους γιατρούς.
  • ·         Προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για φάρμακα όπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση δια ροπάλου επιβάλλει την αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ώστε αυτά να αποτελούν το 35% του συνολικού όγκου φαρμάκων το τέλος του 2012 και το 60% το 2013. Μάλιστα γι’αυτό το λόγο θα ελέγχει αυστηρά κ θα επιβάλλει κιρρώσεις σε γιατρούς που δεν θα εφαρμόζουν το μέτρο, παρεμβαίνοντας ανερυθρίαστα στο επιστημονικό ιατρικό έργο, υποτάσσοντάς το σε αγοραίες λογικές κέρδους.

·         Οι ιατροί θα συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία και όχι ολόκληρο το σκεύασμα, η οποία θα αντιστοιχείται στο φθηνότερο γενόσημο (αμφίβολης ποιότητας), ενώ το 50% των φαρμάκων στα νοσοκομεία θα είναι γενόσημα.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί για τα γενόσημα φάρμακα το εξής: αποτελεί πάγιο αίτημα της αριστεράς και ειδικά της αντικαπιταλιστικής, η κατάργηση της «πατέντας» στα φάρμακα, η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα στην φαρμακευτική εταιρεία που χρηματοδότησε την έρευνα για κάποιο φάρμακο να καθορίζει την τιμή και την αποκλειστική διάθεση του για 10 χρόνια. Το καθεστώς αυτό θέτει τη γνώση και την πρόοδο της επιστήμης που μπορεί να βελτιώνει τη ζωή όλων , έρμαιο του κέρδους και προνόμιο των λίγων, την εποχή της μεγαλύτερης ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων που θα μπορούσε κάτω από λαϊκο- εργατικό έλεγχο να απελευθερώσει πραγματικάτην κοινωνία από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ωστόσο η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας σε συνθήκες μνημονίων-εε-δντ, υπηρετεί ακριβώς την ίδια λογική του κέρδους, επιτρέποντας την χωρίς έλεγχο παραγωγή φαρμάκων που δεν έχουν δοκιμαστεί κλινικά, ενώ απελευθερώνοντας την αγορά γενοσήμων ευνοεί τον επιχειρηματικό τυχοδιωκτισμό σε βάρος της πλειοψηφίας που λόγω κόστους θα αγοράζει το πιο φθηνό και αμφίβολο φάρμακο(ήδη Τα «νέα τζάκια» στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, αμερικανοϊσραηλινοί και γερμανικοί κολοσσοί με μονάδες παραγωγής στην Ινδία και την Κίνα που παράγουν φθηνότερα και αμφίβολης ποιότητας γενόσημα φάρμακα προσπαθούν να κυριαρχήσουν αρχικά στις χώρες του νότου και από κει σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, οι ίδιοι κολοσσοί θέλουν να ελέγχουν ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ, με δικές τους αλυσίδες φαρμακείων). Γίνεται ξεκάθαρο ότι η υγεία από κοινωνικό αγαθό γίνεται ταξικό εμπόρευμα, όπου οι πλούσιοι θα παίρνουν το καλύτερο και οι περισσότεροι θα αντιμετωπίζονται ως κατώτερα όντα, εύκολα αντικαταστάσιμα γρανάζια.

  • Όμως ταυτόχρονα και το εργασιακό μέλλον μας ως νέων γιατρών φαίνεται ζοφερό με τα νέα μέτρα που παγώνουν τις προσλήψεις και μειώνουν κατακόρυφα τους μισθούς  Χαρακτηριστικά ο μισθός ειδικευόμενο(μικτά) πέφτει στα 1000,7 ευρώ.
  • ·         Τέλος Καθιερώνεται το δικαίωμα στον οποιονδήποτε επιχειρηματία να ανοίγει ιατρείο ή πολυϊατρείο με γιατρούς υπαλλήλους και να συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για αισχρή ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ του ιατρικού επαγγέλματος (που την έχουν βαφτίσει ... “άνοιγμα” τα διάφορα παπαγαλάκια). Την ίδια στιγμή ο ΕΟΠΥΥ θα μειώσει το πακέτο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους( με ποιο δικαίωμα δεν μας λένε, αφού πρόκειται για υπηρεσίες που πληρώνουν οι εργαζόμενοι κ κρατούνται από το μισθό τους!) τόσο σε φάρμακα, φυσιοθεραπείες, συμβεβλημένους ιατρούς.

Η απάντηση σε όλα αυτά από τη μεριά μας ως φοιτητές και μελλοντικοί γιατροί δεν μπορεί παρά να είναι : Ως εδώ! Να μην μείνουμε απαθείς στην υγειονομική γενοκτονία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας! Το μέλλον μας δεν θα καταστραφεί  από τις μνημονιακές πολιτικές! Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τους τοκογλύφους δανειστές και τους θλιβερούς κυβερνητικούς συνεργάτες τους! Να συμπαραταχθούμε  με το λαό μας:
  •   ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
  •  ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΓΙΑ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ. ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΕΠ, ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
  •   ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

  •  ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΚΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  •   ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ,ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ , ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ
  •   ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
  •  ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΟΣΗΛΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ
  •   ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ , ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΝΤΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ

  ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ! ΓΙΑ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ  ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε