ΚΛΕΙΣΤΕΣ 270 ΣΧΟΛΕΣ * ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ * 100 ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Κρίσιμη θα είναι η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, καθώς ξεκινάει νέος γύρος συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί πανελλαδική πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη εξακολουθούν να είναι 270 σχολές στα ΑΕΙ όλης της χώρας, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου στα περισσότερα Ιδρύματα έχει αναβληθεί, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου ξεκινάνε τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου.
Παράταση των καταλήψεων αποφάσισαν το Σάββατο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι φοιτητών των τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Από 25 Συλλόγους
*Εν όψει της κρίσιμης αυτής συγκυρίας συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο πάνω από 100 μέλη ΔΕΠ από 25 Συλλόγους των Πανεπιστημίων όλης της χώρας προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ΑΕΙ μετά την ψήφιση του νέου νόμου.
Οι πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή δήλωσαν «πως το πραγματικό δίλημμα δεν είναι "ανοικτά ή κλειστά πανεπιστήμια" αλλά συναίνεση ή αντίσταση στην πλήρη κατάρρευση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού Πανεπιστημίου που επέρχεται μέσα από την εφαρμογή του νέου νόμου».
Στη συζήτηση που διεξήχθη μεταφέρθηκε από τους εκπροσώπους των Συλλόγων και βεβαίωσαν οι συμμετέχοντες ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελών ΔΕΠ απορρίπτει κατηγορηματικά το νέο νόμο. Εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει οι πανεπιστημιακοί να συνεχίσουν τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους φοιτητές για τη μη εφαρμογή του νόμου.
Η συνάντηση, και στη βάση των αποφάσεων των Συλλόγων, κατέληξε ομόφωνα στα εξής:
* Καλεί τους πρυτάνεις των ΑΕΙ να μην εκδώσουν διαπιστωτική πράξη για τον ορισμό των οργανωτικών επιτροπών για την ανάδειξη των μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων.
* Καλεί τους πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις (των δύο τελευταίων περιόδων) των Πανεπιστημίων, και τους καθηγητές, να μη δεχθούν να συμμετάσχουν στις οργανωτικές επιτροπές για την ανάδειξη των μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων.
* Διαμαρτύρεται για τη νέα μείωση των δημόσιων δαπανών για τα Πανεπιστήμια και για τις εξουθενωτικές περικοπές των πανεπιστημιακών δασκάλων.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «η πλειοψηφία όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις θέσεις της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ».
Λόγω της κρίσιμης αυτής συγκυρίας, η συνάντηση των πανεπιστημιακών θα επαναληφθεί το προσεχές Σάββατο, με στόχο την επανεκτίμηση της κατάστασης και το συντονισμό των Συλλόγων. Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε προς τα ΑΕΙ την εγκύκλιο για τις εγγραφές φοιτητών, τη διάρκεια φοίτησης ανά εξάμηνο και τη διενέργεια εξετάσεων μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου. Σύμφωνα με αυτή, ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζει η κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Εάν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή. *
Αναδημοσίευση από enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε